MORELE GRILLOWANE Z SZYNKĄ, CAMEMBERTEM I MIODEM

Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem 

Pyszna przystawka letnia z moreli 


Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem, to pyszna letnia przystawka. Idealnie się sprawdzi na spotkania z przyjaciółmi przy lampce wina... Teraz jest właśnie najlepszy czas na takie tarasowe imprezy. 

Bardzo lubię łączyć owoce ze słoną, dojrzewającą szynką i wyrazistym serem. Na przełamanie  smaków całość skropiłam miodem akacjowym. Ważne aby miód nie zdominował potrawy, a tylko nadał jej charakteru...

Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem - Składniki:

  • 5-6 sztuk moreli
  • 10-12 plasterków dojrzewającej szynki
  • 1 camembert
  • 2-3 łyżeczki miodu akacjowego
  • oliwa z oliwek do zapiekania

Morele grillowane z szynką, camembertem i miodem - Przepis:

Morele przekroić na pół, wypestkować. Każdą połówkę moreli posmarować oliwą z jednej strony. Zapiekać na patelni grillowej, tyko po stronie posmarowanej oliwą. Zdjąć owoce z patelni. Wystudzić. Na każdej połówce układać kawałek camemberta i plasterek szynki. Całość skropić miodem. Można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Do przygotowania potrawy użyłam miodu akacjowego z Pasieki Rodzinnej, która jest gospodarstwem pasiecznym, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy, dla których pszczelarstwo jest nie tylko zawodem, ale przede wszystkim stylem życia.  Każdy słoik miodu, który trafia do klientów, to efekt  ciężkiej pracy ludzi, zaangażowania i miłości do pszczół. W celu pozyskiwania w pełni naturalnego miodu różnych gatunków,  pasieka ma charakter wędrowny, w zależności od pory roku i intensywności pożytków  ule są przewożone po najczystszych terenach południowo-wschodniej Polski. Dzięki temu  pozyskiwane są  różne odmiany miodu, m.in. rzepakowy, gryczany, ze spadzi iglastej oraz wielokwiatowy. 

Dlaczego miód akacjowy jest wyjątkowy?

 - wyróżnia się spośród innych swoją naturalną łagodnością, szczególnie rekomendowany jest dla dzieci

- posiada niski indeks glikemiczny

- krystalizuje po dłuższym czasie niż inne miody (może pozostać w stanie płynnym nawet do 12 miesięcy)

- ze względu na wysoką zawartość flawonoidów i antyoksydantów, jest on silnym sprzymierzeńcem w walce przeciw stanom zapalnym

- jest cennym źródłem minerałów, takich jak potas, magnez, czy wapń. Wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera zdrowie układu pokarmowego. Właściwości antybakteryjne miodu akacjowego są szczególnie doceniane podczas sezonu jesienno-zimowego, gdy jest większe ryzyko złapania infekcji

- niewątpliwie  ze względu na swój delikatny smak i płynną konsystencję, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw oraz napojów. Może być używany zarówno w kuchni, jak i do celów kosmetycznych, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne