TRADYCYJNY PRZEPIS NA ROSÓŁ Z KACZKI

Tradycyjny przepis na rosół z kaczki

Pyszny rosół z kaczki pastwiskowej


Tradycyjny rosół z kaczki w wielu domach stanowi podstawę niedzielnego obiadu. Jest bardzo smaczny,  aromatyczny i esencjonalny. Oczywiście kluczem do sukcesu, jak ugotować idealny rosół z kaczki, jest użycie składników najlepszej jakości. Niewątpliwie mięso z hodowli pastwiskowej od Tomasza Majdy - kurczakpastwiskowy.pl do takich należy. 

Rosół z kaczki to długo gotowany wywar z mięsa i warzyw. W tej pysznej zupie główną rolę zagrało mięso z kaczki, a dokładniej porcja rosołowa. W rosole na kaczych kościach i mięsie jest też sporo warzyw. Obowiązkowo musi się znaleźć włoszczyzna, świeży lubczyk oraz opalana  cebula. Można użyć również pieczonych warzyw. Najlepiej smakuje rosół z kaczki z domowym makaronem.

Przepis na rosół z kaczki - Składniki:

  • tuszka z kaczki - u mnie porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydełka, udka)
  • 4-5 marchewek
  • 1 seler
  • 2-3 korzenie pietruszki z natką pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 4  litry wody
  • 2 łyżki soli morskieji

+ do podania:

  • makaron jajeczny dobrej jakości
  • natka pietruszki

Przepis na rosół z kaczki - Przygotowanie:

Aby ugotować rosół należy kaczkę na rosół poporcjować. Wybrać porcję rosołową i ją dokładnie umyć. Warzywa (bez cebuli) również umyć. Lubczyk, por i natkę pietruszki związać nitką, aby łatwo potem móc wyciągnąć. Cebulę przekroić na pół i na patelni lub ogniu opalić. Wszystko włożyć do garnka i zalać zimną wodą.  Wsypać sól. Gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania zbierać szumowiny, aby rosół z kaczki był klarowny.

Czas gotowanie rosołu z kaczki trwa około 2h. Kiedy wywar jest gotowy, należy go przecedzić przez sito. Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Kaczka pastwiskowa

Do przygotowania dania wykorzystałam kaczkę pastwiskową  z hodowli ekologicznego gospodarstwa w Mikoszowie.  Drób hodowany jest w zgodzie z naturą, a ich domem jest 42 hektarowe  pastwisko, położone na Dolnym Śląsku. Zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju, oferuje prawdziwe jedzenie z prawdziwej, ekologicznej farmy. I co najważniejsze,  obieg jest zamknięty – pastwiska stanowią pożywienie dla  ptaków, a te codziennie dostarczają nawozu, użyźniając je i dbając o ogólną kondycję gleby.  Zadbana gleba to dobrze odżywione rośliny, rośliny odżywiają ptaki, a ptaki odżywiają nas. Jakie to proste:-)

Mięso z kaczki cenione jest przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka – 100 gram mięsa dostarcza 28 gram białka. Bogate jest w witaminy A, E oraz grupy B: B1, B2, B6, B3, i minerały, między innymi potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń. Dodatkowo mięso kaczki zawiera znaczne ilości żelaza, które zapobiega przed rozwojem anemii oraz podnosi odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami.

Kaczka uznawana jest za kaloryczne danie, oprócz dużej ilości białka mięso kacze cechuje duża zawartość tłuszczu – w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. Ten tłuszcz jednak zdrowy – zawiera około 65% nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego i linolowego, o profilu kwasów tłuszczowych zbliżonym do oliwy z oliwek i awokado.

 Co wyróżnia drób z hodowli ekologicznej u Tomasza Majdy - kurczakpastwiskowy.pl

  • Odpowiednio jest karmiony ekologiczną paszą, bez GMO i innej szkodliwej chemii.
  • Nie są stosowane sztuczne antybiotyki, stymulatory wzrostu, kokcydiostatyki ani żadne inne nienaturalne dodatki. W trakcie wędrówek po pastwisku mogą polować, na co tylko zapragną. Ganiając za owadami, dżdżownicami i innymi robaczkami, przepięknie urozmaicają swoją dietę pełnowartościowym białkiem.
  • Ptaki żyją w swoim naturalnym rytmie, bez sztucznego oświetlenia.
  • Najważniejsza jest jakość, nie ilość. Gospodarstwo ma ograniczoną ilość ptactwa, a tego typu hodowla możliwa jest tylko  w trybie sezonowym – od maja do września. 
  • Korzystają z wolności, czując chłodną trawę pod stópkami i ganiając za wszelakimi insektami obecnymi na pastwisku. 

To wszystko daje  pewność oferowania prawdziwego mięsa, pełnego smaku, kruchości i wartości odżywczych. I proszę mi wierzyć, mięso jest naprawdę smaczne i pachnie inaczej niż to oferowane zazwyczaj w dostępnych nam sklepach. Jeśli mamy wybór, to wybierajmy świadomie to, co jest najlepsze dla nas samych.

Informacje o wartościach odżywczych pochodzą ze strony producenta. Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.

Tuszkę z kaczki pastwiskowej oraz kurczaka, perliczki, gęsi możecie zamówić na https://kurczakpastwiskowy.pl/

 





Komentarze

  1. Ooo z kaczki nigdy nie jadłam rosołku. Chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki rosół z kaczki to rarytas, szczególnie z kaczki pastwiskowej! Kaczki hodowane w naturalnych warunkach charakteryzują się bogatym, intensywnym smakiem oraz wyższą jakością mięsa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne