KACZKA Z WARZYWAMI

Kaczka z warzywami

Przepyszne piersi kacze po chińsku


Kaczka z warzywami każdemu wydaje się trudna do zrobienia, a to naprawdę szybkie i pyszne danie. Ja tym razem nie miałam kiedy zrobić zakupów. Pod ręką miałam tylko cukinie i gotową chińską mrożonkę warzywną oraz 3 mrożone piersi kacze.  Polecam gorąco ten zestaw!

Kaczka z warzywami - Składniki:

  • 3 piersi z kaczki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryczka chili
  • mieszanka chińska mrożona 750 g
  • posiekana dymka
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
marynata:

Kaczka z warzywami - Przepis:

Wymieszać składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z kaczki. Po tym czasie podsmażyć mięso, bez oleju, z dwóch stron, zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.

Na oleju podsmażyć pokrojoną w zapałki cukinię, zmiażdżony czosnek i plasterki chilli. Następnie dodać mieszankę warzywną. Doprawić do smaku. Kaczkę wyjąc z piekarnika i pokroić w paski, wymieszać z warzywami, podlać wodą i sosem sojowym. Mąkę rozprowadzić w 3/4 szklanki wody. Powoli dolewać,  mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Podawać z ryżem.



Komentarze

  1. Mojemu mężowu takie danie na pewno by smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała. Mi kaczka jakoś nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Takiej kaczki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie. Na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką kaczusią nikt nie pogardzi. Chętnie bym spróbowała tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za tym mięsem. Twoja potrawa wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiła bym się na tą potrawę. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne