POLĘDWICZKI W SOSIE BOROWIKOWYM

Polędwiczki w sosie borowikowym 

Najlepszy grzybowy sos na świecie 


Polędwiczki w sosie borowikowym, to dla mnie rarytas. I cieszę się, że mogłam je zrobić dzięki jednemu wypadowi do lasu.  W tym roku, po raz pierwszy w całym moim życiu, trafiłam na grzybobranie, na którym zbierałam tyko prawdziwki... Serio, serio:-) Cóż to było za uczucie. Schylając się po jednego, zauważonego osobnika, widziałaś kolejne i kolejne. Euforia!!! Dodam jeszcze, że nie wzięłam okularów. Aż strach pomyśleć, co by było gdybym je jednak wzięła;-)

Polędwiczki w sosie borowikowym - Składniki:

Polędwiczki w sosie borowikowym - Przepis:

Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na plastry. Ręką delikatnie rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oliwy podsmażyć z dwóch stron plastry polędwiczek. Odłożyć . Na tę samą patelnię dodać oliwę i łyżeczkę masła. Dodać cebulę i kawałki borowików. Dodać przyprawy i chwilę smażyć. Wrzucić mięso, tymianek. Podlać wodą. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać musztardę, pieprz z zalewy i śmietanę. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. 



Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne