POLĘDWICZKI W SOSIE BOROWIKOWYM
Polędwiczki w sosie borowikowym
Najlepszy grzybowy sos na świecie
Polędwiczki w sosie borowikowym, to dla mnie rarytas. I cieszę się, że mogłam je zrobić dzięki jednemu wypadowi do lasu. W tym roku, po raz pierwszy w całym moim życiu, trafiłam na grzybobranie, na którym zbierałam tyko prawdziwki... Serio, serio:-) Cóż to było za uczucie. Schylając się po jednego, zauważonego osobnika, widziałaś kolejne i kolejne. Euforia!!! Dodam jeszcze, że nie wzięłam okularów. Aż strach pomyśleć, co by było gdybym je jednak wzięła;-)
Polędwiczki w sosie borowikowym - Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula posiekana
- kilka świeżych lub mrożonych borowików
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej (lub Dijon)
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
- 150 ml śmietany 30% tł.
- sól, pieprz i tymianek do smaku
- oliwa i masło
Polędwiczki w sosie borowikowym - Przepis:
Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na plastry. Ręką delikatnie rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Na łyżce oliwy podsmażyć z dwóch stron plastry polędwiczek. Odłożyć . Na tę samą patelnię dodać oliwę i łyżeczkę masła. Dodać cebulę i kawałki borowików. Dodać przyprawy i chwilę smażyć. Wrzucić mięso, tymianek. Podlać wodą. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać musztardę, pieprz z zalewy i śmietanę. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz