CHLEB KORONA
Chleb Korona
Fantazyjny chleb do odrywania
Chleb Korona, to fantazyjny chleb, który przykuwa uwagę. To chleb wypieczony na zakwasie z minimalną ilością drożdży. Zrobiłam go za mistrzem Ericem Kayserem. Posiłkowałam się Jego książką „Wielka księga chleba”. To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce znajdziemy sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątków świata.
Chleb Korona - Składniki:
- 50 g mąki żytniej + garść do podsypania
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 329 g wody
- 150 g zakwasu płynnego
- 4 g świeżych drożdży
- 9 g soli
Chleb Korona - Przepis:
Wymieszać wszystkie składniki przez 4 minuty na wolnych obrotach przez 4 minuty, a następnie na szybkich przez 7. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na godzinę. Odgazować po 30 minutach. Podzielić ciasto na 6 równych kęsów i uformować kulki. Przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut. Rozwałkować każdą na podłużną elipsę. Oprószyć mąką żytnią i złożyć na pół. Ułożyć w koronę, aby się stykały. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h. Mogą wyrastać w koszyku. Ja ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 230 stop. C 10 minut i w 210 około 15 minut. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz