BUŁKI PSZENNE NA ZAKWASIE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi
Pyszne śniadaniowe bułki na zakwasie
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi, to był marcowy wypiek w Piekarni Amber. Dawno nie uczestniczyłam we wspólnym pieczeniu. Z wiosną przyszło więcej energii, więc jestem:-) Bułeczki wyszły pyszne. Na pewno będę je piekła co jakiś czas, dla urozmaicenia pieczywa. Polecam!
Przepis z bloga Cathrine Brandt
20-24 bułki
- 50 g płatków pszennych (można użyć gruboziarnistych płatków owsianych lub żytnich)
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g siemienia lnianego (użyłam mielonego)
- 150 g wody
- 500 g zimnej wody
- 185 g mąki graham
- 600 g mąki pszennej
- 150 g zakwasu (można zastąpić 6 g drożdży, jeśli nie masz zakwasu)
- 15 g soli
Dzień 1: Nakarm zakwas, aby był gotowy do pieczenia. Wymieszaj płatki pszenne, nasiona słonecznika i siemię lniane ze 150 g wody. Pozostaw w temperaturze pokojowej.
Kiedy zakwas osiągnie maksymalną objętość, wymieszaj wodę z mąką. Pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę. Powoduje to autolizę, która wzmacnia sieć glutenową ciasta.
Gdy zakwas będzie gotowy, dodaj go do mąki, a także sól i nasiona do ciasta i zagniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od brzegów miski. Włóż ciasto do miski i zostaw w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składaj co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Dzień 2: Włącz piekarnik na najwyższą temperaturę (góra/dół), najlepiej z blachą do pieczenia lub kamieniem do pieczenia 45 minut przed pieczeniem. Wyłóż ciasto na stolnicę i pokrój je na bułki za pomocą łopatki do ciasta . Połóż je na kawałek papieru do pieczenia. Posyp płatkami i wstaw bułki do piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 250 stopni i piecz bułeczki przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz bułeczki przez kolejne 3–7 minut, aż będą złocistobrązowe. Ostudź na kratce i delektuj się.
Bułeczki na blogach:
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Ładnie Ci się upiekły. Marzenko miło razem piec w marcu. Uściski
OdpowiedzUsuńPyszne bułki na powitanie wiosny w naszej Piekarni. Dziękuję za spotkanie.
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki za smakowitym miękiszem. Do kolejnego spotkania przy wspólnym pieczeniu.
OdpowiedzUsuńJa tym razem nie zdążyłam, ale wasze wypieki są takie zachęcające, że na pewno nadrobię marcową Piekarnię już wkrótce. :)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo apetyczne bułeczki. Dobrze, że dołączyłaś. Do następnego razu, pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuń