OGÓRKI MAŁOSOLNE
Jeśli sezonowo to muszą być ogórki. Kiedy pojawiły się pierwsze gruntowe nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić małosolne. Uwielbiamy je i królują u nas do późnej jesieni. Wczoraj zrobiłam je po raz 4 w tym roku. Zachęcam do kosztowania:-)
Składniki:
- około 1 kg ogórków gruntowych jak najmniejszych,
- koper,
- czosnek wg uznania ( ja daję kilka ząbków),
- kawałek korzenia chrzanu
- liście winogrona, wiśni i chrzanu,
- woda - 1 litr,
- sól kamienna - 1 łyżka z czubkiem.
Przygotowanie:
Myjemy i moczymy ogórki, ścinamy końcówki, żeby szybciej się ukisiły. Obieramy czosnek, chrzan i kroimy w słupki. Myjemy koper i liście, zagotowujemy wodę z solą. Układamy w naczyniu na przemian koper, liście, czosnek, chrzan i ogórki. Powtarzamy kilkakrotnie. Zalewamy wszystko wodą z solą. Czekamy cierpliwie przynajmniej 1 dzień. Zajadamy:-)
Juz 4 raz? :D ja juz sie nie moge doczekac az moja pierwsza porcja bedzie gotowa do jedzenia :D
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńOgóreczki zrobione, teraz czekam na efekt:) Beatka
OdpowiedzUsuńBeatko, i jaki efekt?
UsuńPyszności mmm,chyba każdy je uwielbia :-)
OdpowiedzUsuńEvita, znam jedną osobę która nie lubi, ale to wyjątek:-)
Usuń