OGÓRKI MAŁOSOLNE




Jeśli sezonowo to muszą być ogórki. Kiedy pojawiły się pierwsze  gruntowe nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić małosolne. Uwielbiamy je i królują u nas do późnej jesieni. Wczoraj zrobiłam je po raz 4  w tym roku. Zachęcam do kosztowania:-)
 

Składniki:
  • około 1 kg ogórków gruntowych jak najmniejszych,
  • koper,
  • czosnek wg uznania ( ja daję kilka ząbków),
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liście winogrona, wiśni i chrzanu,
  •  woda - 1 litr,
  • sól kamienna - 1 łyżka z czubkiem.
Przygotowanie: 

Myjemy i moczymy ogórki, ścinamy końcówki, żeby szybciej się ukisiły. Obieramy czosnek, chrzan i kroimy w słupki. Myjemy koper i liście, zagotowujemy wodę z solą. Układamy w naczyniu na przemian koper, liście, czosnek, chrzan i ogórki. Powtarzamy kilkakrotnie. Zalewamy wszystko wodą z solą. Czekamy cierpliwie przynajmniej 1 dzień. Zajadamy:-)





Komentarze

  1. Juz 4 raz? :D ja juz sie nie moge doczekac az moja pierwsza porcja bedzie gotowa do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogóreczki zrobione, teraz czekam na efekt:) Beatka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności mmm,chyba każdy je uwielbia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evita, znam jedną osobę która nie lubi, ale to wyjątek:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne