Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów
Najczęściej
robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym
razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla pułku
wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na
naleśniki z sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane
podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- 2oo g mąki
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli i cukru
Farsz:
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 25 dkg sera białego
- pęczek koperku ( w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną cebulkę jak do farszu na klasyczne pierogi ruskie)
- sól, pieprz
Sos grzybowy:
- 0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,
- cebula,
- 250 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki
jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku.
Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć
na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron,
polać sosem grzybowym. I gotowe:-).
Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania,
polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.
Zgłoszone do akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz