BAKŁAŻANOWY SERNIK YOTAMA OTTOLENGHIEGO
Niedawno miałam imprezę rodzinną i chciałam zaskoczyć współbiesiadników oryginalnym daniem, którego jeszcze nie jedli. Bardzo lubię robić takie niespodzianki, choć czasami przyznaję jest to bardzo ryzykowne. Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis Yotama Ottolenghiego. Zazdroszczę mieszkańcom Londynu, że mają okazję popróbować Jego kuchni, ale może kiedyś i mnie się uda:-)
Składniki:
- 1 - 2 bakłażany
- 90 ml oliwy z oliwek
- 150 g fety
- 150 g twarogowego serka (ja dałam śmietankowy Almette)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 60 ml śmietany 30% tł.
- 3 jajka
- 2 łyżki listków świeżego oregano,
- sól i pieprz
- 3/4 łyżeczki przyprawy zatar (można pominąć)
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować oliwą i włożyć do piekarnika, podpiekać do momentu, aż będą miękkie i złote. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni. Podpieczone plastry bakłażana ułożyć ciasno w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą, na górę porozrzucać połówki pomidorków koktajlowych i połowę porwanych listków oregano. W misce ubić sery, śmietanę i jajka, dodać zatar, pieprz i ewentualnie sól. Z solą bardzo ostrożnie, bo feta jest wystarczająco słona i można przedobrzyć. Wylać masę na ułożone warzywa, posypać resztą oregano. Włożyć do piekarnika i zapiekać do ścięcia masy - około 30 minut. Jednak sernik był blady, w związku z tym zwiększyłam temperaturę i piekłam do zrumienienia. Ostudzić i podawać na sałacie, wcześniej polać oliwą.
Sernik był świetny też spróbuję go zrobić. Ala czeka na przepis na sałatkę z brokułów. Basia
OdpowiedzUsuńOk, przepis na sałatkę wrzucę już niedługo:-) - następny będzie.
UsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania na słono.
Pozdrowienia!
Dziękuję Amber, pozdrawiam:-)
Usuńjestem nim zaintrygowana!
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, ja też byłam:-)
Usuńale pomysłowe!:) świetna inspiracja:) pycha
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco, bardzo lubię bakłażany. Zapisuję do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, też bardzo lubię bakłażany. Wypróbuj koniecznie, pozdrawiam:-)
UsuńSuper! Po cichu liczyłam, że ktoś doda do akcji jakiś przepis na wytrawny sernik :) Dzięki! Zapisuję do wykonania, bo uwielbiam przepisy Ottolenghiego
OdpowiedzUsuńCala przyjemność po mojej stronie:-)
Usuńsernik na słono - coś nowego ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
Usuńto musi być superowe :) zastanawiam się jakby smakował jogurt zamiast śmietany dodany, hmm.
OdpowiedzUsuńTej śmietany jest tak mało, że spokojnie można zastąpić jogurtem.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńMnie też się podoba taki serniczek...
OdpowiedzUsuńMarzynia