Kaczka z porzeczkową glazurą
Lato kojarzy mi się z wieloma smakami. Co roku jest inne ze względu na miejsce, gdzie się wypoczywa i czego się kosztuje. Staram się poznawać każde miejsce od kuchni. Często wykorzystuję przepisy przywiezione z letnich wojaży, męcząc eksperymentami najbliższych. Lato to również czas na współbiesiadowanie z przyjaciółmi i zaskakiwanie ich kulinarnymi niespodziankami, ale lato to też sezon na świeże warzywa, kurki i przede wszystkim owoce, nasze polskie jagody i porzeczki. Chciałabym właśnie te owoce wykorzystać w swoim przepisie. Doskonale smakują świeże zrywane prosto z krzaka, serwowane w deserach czy koktajlach, ale też wspaniale współgrają z mięsem. Właśnie czerwona porzeczka zainspirowała mnie do przygotowania potrawy letniej w konkursie Akademii Letniej.
Dla fanów kaczki polecam również przygotować tradycyjny rosół.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- 100 g czerwonej porzeczki,
- 1 łyżka miodu ( jeśli są kwaśne porzeczki),
- ¾ szkl. soku jabłkowego,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki brandy lub koniaku,
- 1 kostka bulionowa ( niekoniecznie),
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- sól.
Przygotowanie:
Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie zrobić glazurę. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę porzeczki rozgniatając widelcem, dodać miód. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać glazurą. Udekorować gałązką tymianku. Podawać z mieszanką sałat i sosem winegret.
Mniam, piękna kaczka, musi być pyszna z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z gruszką, ale już sobiezamroziłam porzeczki, bo są extra z kaczką:-)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kompozycje.
Tylko dla mnie bez kostki proszę...
Amber, to są juz piersi bez kości:-)
UsuńKiedyś jeździłam z rodzicami do jednej rstauracji, gdzie zawsze zamawiałam kaczkę, gdyż miała ona chrupiącą skórkę. Mojej mamie nigdy się to nie udało, mi również nie. Twoja wygląda jak marzenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, zrobić coś co wygląda jak marzenie to wielkie docenienie:-)
UsuńSzczerze w życiu nie jadłam kaczki,ale chyba nie przełamię się,żeby spróbować,choć wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńMożna ją zastąpić np indykiem?
Myślę, że tak i filetem z kurczaka pewnie też. Szkoda, że się nie przełamiesz, bo piersi z kaczki są naprawdę extra:-)
Usuńkaczka? wyśmienicie! bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie porzeczki
OdpowiedzUsuńPorzeczka doskonale tu pasuje, moim zdaniem:-)
UsuńDo takiego dania, to byś mnie ani chwili nie musiała przekonywać :) Z porzeczkami musi być genialna w smaku. Zazdroszczę takiego obiadu/kolacji.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
To zapraszam w takim razie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńmam pytanko a gdzie najlepiej zakupic piersi z kaczki???
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Macro mrożone, świeże są najczęściej w Tesco lub Auchan, ale tym razem niestety nie było.
UsuńJEEEEEEEEEST MOJA KACZKA!!!! :D Genialna jest!!!!!!! Sandra :*
OdpowiedzUsuńKaczka tak samo robiona, tylko sos inny, ale też fajnie współgra z mięskiem:-)
OdpowiedzUsuńKaczka przecudna, aż pokuszę się na eksperyment w kuchni :) Mogę jeszcze Cię podpytać o jej przygotowanie? Smażysz kaczkę na suchej patelni? Ile mniej więcej obsmażasz drugą stronę (bez skórki)? Czy to wystarcza żeby kaczka nie była surowa w środku? Tego się obawiam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tak na suchej smażę. Ze skórą 15- 20 minut, a z drugiej około 10. Dojdzie tą chwilę w piekarniku, jeszcze mi się nie zdarzyła krwista:-)
UsuńGratuluję wygranej w konkursie :)
OdpowiedzUsuńizabelas
Dzięki Izabelas:-)) Opisze wszystko w nowym poście jak przyjdzie nagroda:-)
UsuńŚwietny pomysł z tą czerwoną porzeczką :) Kaczucha prezentuje się wyśmienicie ;) Nagroda w pełni zasłużona ;)
OdpowiedzUsuń