Pasta tuńczykowa



                 Lubicie pasty do chleba? Bo ja bardzo, a zwłaszcza jak już znudzą się kanapki z wędliną, serem i sałatą, to coś trzeba wymyślić, żeby nie marudzili w domu;-). Najpopularniejsza i najczęściej robiona u mnie była jajeczna ze szczypiorkiem, ale czasami trzeba poszukać innych inspiracji (czyt.  jaka jest  zawartość lodówki  w danym momencie) . Kiedyś znalazłam sposób na przemycenie cebuli i marchewki dla dzieci w potrawach. Wykorzystałam do tego celu dodatkowo tuńczyka, który eliminuje inne zapachy, głównie cebuli, której dzieci nie lubią i tak oto powstał „misz-masz” tuńczykowy.  Można dodatkowo zmiksować ( wersja dla niejadków, którym grudki rosną w buzi). Marchewka surowa potarkowana  jest tu chyba największym zaskoczeniem. 

Składniki:

  • 20 - 25 dkg twarogu  (półtłustego lub chudego w wersji light),
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2- 3 łyżki  jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 12%),
  • 1 - 2 łyżeczki majonezu (niekoniecznie),
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Twaróg  „podziabać”  widelcem, dodać tuńczyka po odcedzeniu. Zetrzeć na tarce marchewkę, pokroić w drobną kosteczkę cebulę lub też starkować.  Wymieszać wszystko razem, dodać jogurt, majonez i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub sam twarożek wcinać:-).


Dodane do akcji:

Komentarze

  1. Smakowita!
    Z marchewką pasty rybnej nigdy nie jadłam.
    Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ta marchewka jest tu zaskoczeniem, ale na plus:-)

      Usuń
  2. super! uwielbiam pasty do chlebusia! są wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ostatnio pastę z tuńczykiem(w lidlu jest dobry Nixe)z ogórkiem, jajkiem i papryką, następnym razem zrobię po Twojemu, zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często robię pastę z makrelą i tam dodaję ogórka i paprykę. O jajku nie pomyslałam, może kolejna tak zrobię :-)

      Usuń
  4. Pasta pierwsza klasa! Robię bardzo często w wersji z majonezem i kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kukurydzą? OO to nowość, trzeba spróbować:-)

      Usuń
  5. Nie jadłam takiej wersji pasty, dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne