Pasta tuńczykowa
Lubicie pasty do chleba? Bo ja bardzo, a zwłaszcza jak już znudzą się kanapki z wędliną, serem i sałatą, to coś trzeba wymyślić, żeby nie marudzili w domu;-). Najpopularniejsza i najczęściej robiona u mnie była jajeczna ze szczypiorkiem, ale czasami trzeba poszukać innych inspiracji (czyt. jaka jest zawartość lodówki w danym momencie) . Kiedyś znalazłam sposób na przemycenie cebuli i marchewki dla dzieci w potrawach. Wykorzystałam do tego celu dodatkowo tuńczyka, który eliminuje inne zapachy, głównie cebuli, której dzieci nie lubią i tak oto powstał „misz-masz” tuńczykowy. Można dodatkowo zmiksować ( wersja dla niejadków, którym grudki rosną w buzi). Marchewka surowa potarkowana jest tu chyba największym zaskoczeniem.
Składniki:
- 20 - 25 dkg twarogu (półtłustego lub chudego w wersji light),
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2- 3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 12%),
- 1 - 2 łyżeczki majonezu (niekoniecznie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Twaróg „podziabać” widelcem, dodać tuńczyka po odcedzeniu. Zetrzeć na tarce marchewkę, pokroić w drobną kosteczkę cebulę lub też starkować. Wymieszać wszystko razem, dodać jogurt, majonez i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub sam twarożek wcinać:-).
Dodane do akcji:
pyszna!!!!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSmakowita!
OdpowiedzUsuńZ marchewką pasty rybnej nigdy nie jadłam.
Zapisuję do wypróbowania.
Fakt, ta marchewka jest tu zaskoczeniem, ale na plus:-)
Usuńsuper! uwielbiam pasty do chlebusia! są wspaniałe
OdpowiedzUsuńProszę wypróbuj tę z tuńczykiem:-)
UsuńRobiłam ostatnio pastę z tuńczykiem(w lidlu jest dobry Nixe)z ogórkiem, jajkiem i papryką, następnym razem zrobię po Twojemu, zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię pastę z makrelą i tam dodaję ogórka i paprykę. O jajku nie pomyslałam, może kolejna tak zrobię :-)
UsuńPasta pierwsza klasa! Robię bardzo często w wersji z majonezem i kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńZ kukurydzą? OO to nowość, trzeba spróbować:-)
UsuńNie jadłam takiej wersji pasty, dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń