Szaszłyki drobiowe
Te szaszłyki drobiowe po raz kolejny pojawiły się u nas na obiedzie. Przepis prosty, a i kombinacji z nadzieniem całe mnóstwo. Wszystko zależy od naszych spiżarnianych zasobów i ochoty na dany składnik. Tym razem wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pastę z suszonych pomidorów - idealny dodatek do tych ślimaczkowych szaszłyków.
Pomysł na te szaszłyki zainspirowany z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/szaszlyki_z_kurczaka/przepis.html
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- pęczek bazylii,
- 4 plasterki szynki szuszonej ( u mnie szynka szwardzwaldzka),
- słoiczek pasty z suszonych pomidorów (można użyć suszone pomidory zmiksowane z oliwą),
- oliwa z oliwek do posmarowanie szaszłyków,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, poodcinać żyłki, tłuszcz i chrząstki. Poporcjować na cieńsze filety (u mnie wyszło 4 sztuki), przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Każdy filet posmarować pastą pomidorową, ułożyć po plasterku szynki i kilka listków bazylii. Zwinąć w roladki i pociąć w plastry dwucentymetrowe. Ułożone na płasko wyglądają jak ślimaczki. W ten sposób nabijać na szpadki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem oliwą z oliwek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zapiekać w piekarniku w 190 stopniach. Można również upiec na grillu.
Z tak zrobionymi szaszłykami jeszcze się nie spotkałam, świetne!
OdpowiedzUsuńniesamowicie pomysłowe i apetyczne szaszłyki! nie widziałam jeszcze takich
OdpowiedzUsuńŚwietne szaszłyki!
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki przełamują rutynę piersi kurzej z grilla.
Brawo!
Dziękuję dziewczyny (Bee, Antenko, Amber), jest mi bardzo, bardzo miło:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko będę częstym Twoim gościem i będę szukać inspiracji na obiadki
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zapraszam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie:)
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuń