Chlebek turecki zapiekany z mięsem i fetą
Proste, szybkie i efektowne danie, a przy tym bardzo smaczne. Po raz pierwszy jadłam taki zapiekany chlebek turecki u mojej cioci w Monachium kilka lat temu. Wtedy w naszych piekarniach niestety nie do dostania, ale teraz na szczęście już tak. Jeśli jeszcze wcześniej mamy przygotowany sos, lub został nam np. od spaghetti to przyrządzenie tej potrawy zajmie nam naprawdę chwilę.
Składniki:
- kawałek mięsa ( u mnie około 60 dkg z szynki wieprzowej),
- chlebek turecki,
- puszka pomidorów lub świeże wg uznania,
- feta - 150 g,
- świeże oregano ( może być suszone),
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i inne zioła wg uznania.
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce lub posiekać blenderem. Podsmażyć na patelni, dodać przyprawy, pomidory i zioła. Podlać wodą, gdy sos już będzie gotowy odstawić do ostudzenia. Chlebek pokroić na trójkąty jak pizzę i każdy kawałek przekroić na pół. Pieczywo ułożyć na balsze, polać sosem mięsnym a na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę.. Zapiekać około 20 minut do zrumienienia sera w 180 stopniach C.
Wygląda bardzo smakowicie :) Nie widziałem takiego chlebka, chociaż może to dlatego, że od dość dawna nie jadłem pieczywa, a kiedy znowu zacząłem to domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńTo taka alternatywa dla pizzy, a smak zupełnie inny:-)
UsuńBaaaardzo apetyczny !!!
OdpowiedzUsuńLubimy takie połączenia:):)
Pozdrawiamy!
Tapenda
:-) Pozdrawiam:-)
UsuńMarzenko, bardzo smaczna propozycja;) i niezwykle fajny pomysł
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Dziękuję i pozdrawiam:-)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała.
Jestem przed śniadaniem...
Amber, ależ proszę się częstować:-)
UsuńSmacznie wygląda , a chetnie dowiedziałbym sie jak wypieka się taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńJa też bym się chętnie dowiedziała:-) Ale dałaś mi wyzwanie i będę próbować:-)
Usuńmmm... ciekawe... smacznie bardzo :)
OdpowiedzUsuńByło smaczne:-)Polecam:-)
UsuńPychota to musiała być :) świetne danie na przystawki, bądź śniadanie:)
OdpowiedzUsuńW sumie to każda pora dnia jest dobra dla tego
Usuńchlebka:-)
No i po ja na noc tu zaglądam, tylko mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda:)
:-)...żeby zrobić np. dnia następnego?:-)
Usuńale fajny pomysł mielone uwielbiam, więc ślinię się do monitora na sam widok :)
OdpowiedzUsuńps myślałaś nad zlikwidowaniem weryfikacji słownej przy wpisywaniu komentarzy - strasznie denerwuje :)
Już zrobione:-) dzięki:-)
Usuńbardzo ciekawy chlebek a dodatki takie jak lubię najbardziej:) narobiłam sobie na nie ochoty:)
OdpowiedzUsuńpozdawiam
Dziękuję i również pozdrawiam:-)
Usuń