Roladki z udźca indyka
Bardzo proste i eleganckie danie. Nadaje się na obiad rodzinny, ale również świąteczny. Bez zbędnych dodatków. Na półmisku robi niezłe wrażenie i wzbudza zachwyt wśród degustatorów:-). W swojej prostocie wygląda niesamowicie wykwintnie...I znowu sprawdza się zasada " im prościej tym smaczniej":-).
- 2 - 3 udźce indycze,
- 1- 2 cebule,
- 50 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
Wyciągnąć kości, czasami można kupić udźce już bez kości. Rozkroić je tak, żeby powstały płaty mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zwinąć w roladkę, zawiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie, posypać cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posypać słodką papryką. Piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1-1,5 h do przyrumienienia. Następnie zlać naturalny sos do rondelka. Zmiksować blenderem cebulę z sosem z pieczenia, dodać śmietanę i doprawić, zagotować. Gotowe, upieczone mięso pokroić w plastry. Na półmisku wylać część sosu, ułożyc mięso i polać resztą sosu.
Rzeczywiscie wyglada dostojnie i zachecajaco...Jada goscie , trzeba wyprobowac :).
OdpowiedzUsuńKoniecznie, tym bardziej, że pracy mało i mozna czas gościom poświęcić:-))
Usuńpomysł na obiad świetny! prosto i efektownie :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Dziękuję i również życzę miłego dnia:-)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCzęsto je robię,bo indyk smakuje o wiele lepiej niż kurczak.
Smacznego!
To prawda Amber, że indyk jest smaczniejszy od kurczaka. Zresztą bliżej mu do czerwonego mięsa w smaku:-)
UsuńBardzo lubię udziec indyczy, zawsze przygotowujemy go w domu na święta z majerankiem i czosnkiem, jest świetny na zimno, bo w przeciwieństwie do np. schabu nie robi się suchy :)
OdpowiedzUsuńTak my też w domu pieczemy udźce zamiast wędliny, do zjedzenia na zimno:-)
Usuńznakomity obiadek, wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńI taki właśnie był Antenko:-)
UsuńMega apetyczny obiad .Dobrze ,że mój mąż nie widzi .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że takie wrażenie wywarł. Pozdrawiam:-)
Usuń