Ryż smażony
Przy shoarmie podałam jako dodatek ryż smażony. Dużo osób pytało się mnie jak go zrobiłam, więc po krótce opowiem tutaj. Tak będzie prościej:-).
Składniki:
- 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa,
- sól, papryka słodka.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw.
super sprawa, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:-)
UsuńBardzo lubię smażony ryż.
OdpowiedzUsuńAzjaci wymyślili doskonały dodatek.
A ja mogę jeść nawet sam.
To tak jak moje dziecko:-)
UsuńNigdy nie jadłem smażonego ryżu, ale jako że ostatnio coraz więcej u mnie dalekowschodnich inspiracji to jest już na mojej liście :)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
Usuńdziękuję za przepis, szybko go przetestuje:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:-) Cała przyjemność po mojej stronie:-)
Usuńteż lubię ryż smażony, choć zwykle z lenistwa pomijam zalewanie bulionem a szybko go przesmażam z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńWtedy jest bardziej sypki pewnie, choć to też zależy od użytego ryżu:-)
Usuńtakie proste a takie pyszne!
OdpowiedzUsuńW tym cały sekret:-)
UsuńPyszny ryż wyszedł:D
OdpowiedzUsuńMajeczko, bardzo się cieszę:-)
Usuńsuper , jestem laikiem w kuchni ale świetnie smakuje z kurczakiem w sezamie :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował:-)
UsuńJa dziś go zrobie do wołowiny po chińsku :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem efektu:-)
UsuńProponuję na tłuszczu zwierzęcym.(smalec)
OdpowiedzUsuńSuper się obkleja,pięknie błyszczy i smakuje wybornie.
Może nie najzdrowsze ale pamiętajmy że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Pozdrawiam
mało smaczny, tłusty i niezbyt zdrowy
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy, kto ile tłuszczu doda. Nam bardzo smakuje, aczkolwiek gusta smakowe są różne;-)
UsuńJa w mojej ulubionej restauracji często zamawiam Risotto ze smażonym kurczakiem, warzywami i czerwonym pesto. Szukałam przepisu na podobne danie w necie, ale bez skutku. Chyba pozostaje mi samej spróbować przyrządzić takie danie. Myślę, że mogłabym wykorzystać Twój przepis na smażony ryż. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie (to moje danie oczywiście). Jak już zrobię, dam znać ;-) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńW mojej ulubionej restauracji często zamawiam Risotto ze smażonym kurczakiem, warzywami i czerwonym pesto. Musi to być jednak jakiś tajny przepis pracującego tam kucharza, bo danie jest pyszne, a w necie na próżno można szukać przepisu na coś podobnego. Pozostaje mi więc samej spróbować przyrządzić takie danie. Myślę, że Twój przepis na smażony ryż może mi w tym pomóc. Jak tylko zabiorę się do "dzieła" podzielę się informacjami na temat moich poczynań. Dziękuję za przepis i inspirację ;-) Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ryżem ale przyrządzony w ten sposób smakuje fantastycznie ! Teraz będę jadła go częściej. Dzięki za fajny przepis !
OdpowiedzUsuńPrzyrządziłam dzisiaj z kurczakiem i pieczarkami - aczkolwiek po ugotowaniu uznałam, że to również genialnie będzie się komponować z krewetkami, pozostałymi owocami morza, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki - czy kolendry. Dzięki za inspiracje!
OdpowiedzUsuń