Śmietanowiec porzeczkowy



Bardzo lubię ciasta, ale w związku z tym, że ciągle jestem na diecie, to ich nie jem tylko robię:-). Musicie mi uwierzyć na słowo, że są dobre:-). Skoro degustatorzy chwalą to myślę, że mogę się podzielić z Wami przepisem. Nadal trwa sezon na porzeczki. Wymodziłam śmietanowca na półkruchym spodzie z czerwonymi porzeczkami właśnie.  Smak słodkawy złamany jest kwaśnymi owocami , co daje fajną fuzję:-).

Składniki:


Na ciasto:
  • 100 g masła,
  • 150-200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru,
  • 300 - 350 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 śmietana 22 % tłuszczu,
  • 150 - 200 g czerwonej porzeczki.
Przygotowanie:

Z podanych składników zrobić ciasto, ułożyć w formie, ponakłuwać  widelcem i zapiec do zrumienienia w 180 stopniach. Ugotować budyń  dodając cukier do mleka. Po ostudzeniu dokładnie wymieszać ze śmietaną, jeśli pojawią się grudki to blenderem je rozbić. Wylać masę na podpieczony spód, ułożyć porzeczki na wierzch i przyozdobić resztkami ciasta. Piec w piekarniku  w 180 stopniach około  45 – 50 minut ( maksymalnie do 1 h).


Komentarze

  1. Przydaliby mi się tacy konsumenci, bo lubię kombinować z ciastami, ale w sumie jeść już mniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cos szwankuje mi mojamaszyna - zanim otworzyla sie cala strona pojawil sie napis CO TO TAKIEGO - smietanowiec porzeczkowy - juz na same literki przelknelam sline , a po otwarciu strony nie moge dojsc do siebie...chce to dzis , juz! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tapenda

    Piękne ciasto!!!
    Zamawiamy dwa kawałki do popołudniowej kawusi:):)
    Pozdrawiamy !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, 2 kawałki już nałożone:-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Tapenda

    Piękne ciasto!!!
    Zamawiamy dwa kawalki do popłudniowej kawusi:):)
    Pozdrawiamy serdecznie!!!;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda,ale muszę z robieniem poczekać,aż me dzieciaki wrócą od dziadków,bo ciasta to lubią ze mną robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo i pomoc również w jedzeniu będzie Majeczko:-)

      Usuń
  6. jak z masą na budyniu, to już lubię to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzeno, wpraszam się na dużą porcję!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziwiam, dla mnie to nierealne- zrobić i nie zjeść! Ja mam taki sposób- część ciasta "rozdaję", żeby jak najmniej zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. To może sprawić by marzenie się spełniło...;-)

      Usuń
  10. Ciągle na diecie...Koszmar!
    A ciasto porzeczkowe poproszę.
    Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne