Tymiankowa konfitura z gruszek
Miałam na zbyciu kilka gruszek, a w lodówce leżał upieczony udziec indyczy. To doskonała kompozycja, a jak jeszcze do towarzystwa dołączy gorgonzola...
Efekt końcowy wyszedł tak zaskakujący, że na pewno konfitura tymiankowa zawita jeszcze nie raz u nas.
Składniki:
- 3 gruszki, ( waga po oczyszczeniu 200g),
- 40 g cukru trzcinowego,
- 60 - 80 ml różowego wina,
- sok z cytryny,
- kilka gałązek tymianku.
Przygotowanie:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem, w trakcie dolać wino i listki tymianku. Dodać soku z cytryny do smaku. Całość gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - do 1 godziny. Przełożyć do słoiczka. Jeśli ilość składników jest większa, to wówczas pasteryzować, ale taka ilość zniknęła bardzo szybko więc można pominąć pasteryzację:-)
Zgłoszony do akcji:
czy moge taka konfiture zamowic z dostawa do domu?...:)...
OdpowiedzUsuńNo jasne, że tak:-))
Usuńpyszna.
OdpowiedzUsuńi ja poproszę, ja też zamawiam! xd
Dobrze, będę robić jak wrócę z wakacji, to się odezwę:-)Zostawię na kopalni w Kościanie:-) Dasz radę odebrać?
UsuńPyszna konfitura!
OdpowiedzUsuńDo serów idealna.
I do mięsa też się nada, ale fakt do sera idealna:-)
Usuńto jak wszystkie zamawiają to ja też;) a co;) dobrze zapłacę;)
OdpowiedzUsuń:-))Ale ja nie będę sprzedawać. Mogę zrobić tylko jak odbierzesz:-)?
Usuńtymiankowa brzmi aromatycznie mmm :)
OdpowiedzUsuńPasował mi tymianek, bo do kaczki robię gruszkę właśnie z tymiankiem - stąd pomysł:-)
UsuńUwielbiam tymianek, świetny pomysł :) I piękny kolor, dzięki dodatkowi wina :)
OdpowiedzUsuńTak różowe wino nadało ten kolor:-)
Usuńojej, ojej! naprawdę? a ja tylko tak żartowałam xd
OdpowiedzUsuńale skoro masz ochotę mnie poczęstować, nie zaprotestuję!
oj, kopalnia w Kościanie.. a gdzie to? xd jak mi wyjaśnić o co z tą kopalnią chodzi, myślę, że dam radę się zjawić po taki pyszny słoiczek. ba, na pewno dam radę!
i udanych wakacji ;*
Wyjaśnię Ci gdzie to:-)
UsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńkonfitura wygląda bosko! Cudowny dodatek różowego wina i rozmarynu. Gdybym tylko była bardziej "przetworowa", to bym sobie taką też zrobiła :)
Serdeczności,
E.
I też tak smakuje, zwłaszcza z gorgonzolą extra się komponuje:-)
UsuńKonfitura zapowiada się cudnie, połączenie gruszek i tymianku bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńKonfitura naprawdę extra smakuje, chyba najbardziej dzięki tymiankowi właśnie:-)
UsuńCiekawe połączenie,musi być pyszna, bardzo lubię tymianek :)
OdpowiedzUsuńTa konfitura musi smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńDostałam skrzynkę wsiowych gruszek (czyt. bez chemii, onli obornik w ogrodzie). Szukam od godziny przepisu, który mnie urzeknie. No i właśnie znalazłam :) Dzisiejszy wieczór spędzam romantycznie z gruszkami, tymiankiem i różowym winem:)
OdpowiedzUsuńJest obłędna,już robiłam by mi i znów robię,wszystkim bardzo smakuje Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńKm