Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym

Wyjeżdżam już jutro na urlop i na pożegnanie postanowiłam Was poczęstować pierogami z cielęciną w sosie kurkowym. Kurki dlatego, że rozpoczął się wrzesień i miejmy nadzieję, że w lasach grzybów będzie mnóstwo. Uwielbiam zbierać, obierać i jeść grzyby, dlatego  to jest moje marzenie na powrót:-). 
A pierogi podobne jadłam kiedyś w knajpie i chciałam odtworzyć ich smak. Podobno są lepsze:-).
Z wyjazdu przywiozę zdjęcia i na pewno będę próbowała zrobić, to co mi posmakuje w Turcji:-).

Składniki:


  • 80 dkg ugotowanej cielęciny ( wcześniej ugotowałam zupę na niej),
  • 1 cebula,
  • ćwiartka białej kapusty,
  • mąka, do 1 kg,
  • 2 kefiry duże,
  • kurki (u mnie akurat porcja mrożona, ale tegoroczna),
  • 250 ml śmietany18%,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji,
  • olej lub oliwa,
  • masło 1 łyżka,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ciasto na pierogi przygotowane tutaj.
Sos kurkowy  przygotowany tutaj.
Dodatek kapusty powoduje, że farsz jest bardzo wilgotny, a wcale nie jest wyczuwalna. Dominuje mięso.
Kapustę obgotować z solą lub w bulionie i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Mięso i obgotowaną kapustę zmielić, dodać podsmażoną cebulkę. Jeśli będzie farsz zbyt suchy to można dodać bulionu lub wywaru z kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie.  Podawać polane sosem kurkowym na sałacie. Przystroić pomidorkami koktajlowymi.


Zgłoszone do akcji:

Komentarze

  1. Aaa, pycha :) Też takie poproszę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie, u ciebie pierogi, a ja o pierogach marzę od kilku tygodni;) nawet już składniki na farsz kupiłam tylko zabrać się za nie jakoś nie mogę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy ten farsz z kapustą :) Udanego wypoczynku, przywieź dużo inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta sprawia, że farsz nie jest za suchy. A dziękuję za inspiracje, mam kilka:-)

      Usuń
  4. Uwielbiam pierogi, tylko czekam na kurki, to wypróbuję przepis.
    Udanego urlopu:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... aż mi ślinka cieknie na te pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, ale Ty ambitnie, pierogi nie są moją mocną stroną. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorsze się za nie zabrać pierwszy raz. Polecam to ciasto na kefirze, nie ma nic prostszego.

      Usuń
  7. Pierogi są wspaniałe, szkoda, że nie umiem ich robić :)
    Udanego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka spróbuj na kefirze, bardzo łatwo się wyrabia i w ogóle się nie rozklejają.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Mogą być również i inne grzyby, ale kurki zdecydowanie najlepsze:-)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie .Zapiszę sobie
    To wniosek ,że będziemy smakowac razem tureckich smakołyków .Ja lecę dopiero za kilka dni
    Udanego wypoczynku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Tobie również udanego wypoczynku. Ale masz dobrze, tam tak cieplutko:-)

      Usuń
  10. Miłego wypoczynku :) A pierogi z tego co widać niebo w gębie . . . :=)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, był miły:-) A pierogi faktycznie niebo w gębie:-))

      Usuń
  11. ciekawie, ale i bardzo apetycznie nadziane
    udanego wyjazdu!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzena,
    Co za rospusta pierogowa!
    Pysznosci.
    Po powrocie z Grecji lepie pierogi.
    Moze jeszcze beda kurki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber jak nie kurki to inne grzyby można zastąpić. Myślę, że jesień przed nami i będzie ich sporo w lasach:-)

      Usuń
  13. uwielbiam takie pierożki! udanego urlopu życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  14. A dziś w mojej kuchni też pierogi , ale tylko z ...pieczarkami.Do lasu daleko , a na ryneczek jakoś nie dowieźli:(
    pozdrawiam, a te Twoje wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po co ja oglądam blogi o tematyce jedzenia. I teraz jestem znowu głodna xD. Jutro skorzystam z Pani przepisu ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierogów z cielęciną jeszcze nie jadłam, ale wyglądają naprawdę rewelacyjnie! Jeszcze podane na świeżym powietrzu... Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to farsz może być również z innego mięska:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne