Figa nadziewana kozim serem
Ostały mi się w domu 2 figi i pamiętałam, że gdzieś widziałam zapieczone z kozim serem. Znalazłam je u dziewczyn na blogu burczymiwbrzuchu tutaj. Przekąska smakuje wybornie:-)) W sam raz na jesienne chłody. Pachnie miodem i rozmarynem, a dodatek czekoladowego balsamico przełamuje słodycz owoców. Chyba zaraz idę wstawię kolejna porcję:-))
Składniki:
- 2 figi,
- 2 krążki twarogowego serka koziego,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 1 łyżka miodu,
- czekoladowy ocet balsamiczny.
Figi ponacinać na krzyż, ale nie do końca. W nacięcia włożyć po plasterku serka, posypać igiełkami rozmarynu i polać miodem. Wstawić dosłownie na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z funkcją opiekacza. Po zapieczeniu polać czekoladowym octem balsamicznym. Niebo w gębie:-)
Elegancja Francja u ciebie na talerzu:)
OdpowiedzUsuńpychota
Merci:-))
Usuńfiga z serem to klasyka w bardzo dobrym stylu! pyszna! pędzę do lodówki po moje figi:)
OdpowiedzUsuńA to smacznego życzę:-)
UsuńCoś pysznego! Kapitalny pomysł na małą przystawkę!
OdpowiedzUsuńRenula, jeśli nie jdałaś to spróbuj koniecznie, pycha:-)
UsuńUwielbiam to klasyczne połączenie!
OdpowiedzUsuń:-)Już teraz ja również:-)
Usuńwyrafinowana w swoim smaku
OdpowiedzUsuńDziękuję Dusiu, bardzo mi miło:-)
Usuńznakomite połączenie. i jakie efektowne
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu za bardzo miły komentarz:-)
Usuńo proszę, takiej figi jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie:-)
UsuńPoczułem zapach miodu i rozmarynu i nagły przypływ śliny, uwielbiam te 2 składniki razem, a do tego jeszcze ser i figa, mmmm :)
OdpowiedzUsuńFakt, rozmaryn z miodem to doskonałe połączenie.
UsuńBardzo lubię tak przygotowane figi.
OdpowiedzUsuńPycha!
Miło mi, pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńKurcze jeszcze nigdy nie jadłam fig ciekawe jak smakują,jaki mają posmak?
OdpowiedzUsuńMusze spróbować kiedyś
ja za kozimi serami nie za bardzo, ale z pleśniuchem spróbuję :)
OdpowiedzUsuń