Rukola z figami i gorgonzolą
Do tej pory jadłami tylko suszone figi. Jak dojrzałam świeże w sklepie to bardzo się ucieszyłam, że nadeszła chwila, żeby je wypróbować. I tak oto powstała sałatka, której bazą były właśnie figi z sosem winegret, do którego wykorzystałam sos z granatów przywieziony z Turcji. I już wiem na pewno, że będę od niego uzależniona:-). A sałatka jako całość była fantastyczną przegryzką. Sałatka z doddatkiem fig jest inspiracją do akcji apartu, a produktem w skład, którego wchodzi figa jest żel http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,7,14,figa-i-irys.html
Składniki:
- rukola,
- 1 figa,
- kawałek sera gorgonzola,
- 3 plastry szynki suszonej lub surowej wędzonej ( u mnie szwardzwaldzka),
- płatki migdałowe,
do sosu:
- 20-30 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel sosu z granatów ( lub octu balsamicznego),
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki musztardy Dijon,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, wysuszyć i ułożyć na talerzu. Figi pokroić na cząstki, , ułożyć na sałacie. Szynkę pokroić na paski, rozrzucić, a na wierzch dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zrumienić na suchej patelni płatki migdałowe. posypać po wszystkich składnikach. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać składniki sosu i polać sałatę. Znakomita sama, ale można podać z pieczywem.
Przepis dodany do akcji:
tyle tych fig ostatnio w przepisach, że pewnie faktem było to, że rzucili je do Lidelka.
OdpowiedzUsuńJa niestety nie dotarłam :(
Połączenie składników jedno z moich ulubionych, zastąpiłabym tylko szwardzwaldzką, która jest wędzona parmą, czy hiszpańską jamón serrano. Obie do dostania pod tym samym adresem, niestety pakowane, ale da to się to przeżyć :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ja mam prawie pod nosem, jak jadę na basen, to zawsze zahaczam o niego:-). Dzięki za sugestie, spróbuję:-)
Usuńświetne połączenie :) koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
UsuńBardzo podoba mi się pomysł na sos. Całość świetnie się komponuje;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Sos zdobyczny z wakacji, ciekawe, czy u nas tez takowy można dostać, bo do winegret jest doskonały:-) Pozdrowiam serdecznie:-)
UsuńKlasyka zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę sałatkę.
jak zwykle masz rację, Amber:-)
UsuńWyborne i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi:-)
UsuńPięknie i pysznie tu u Ciebie;) Jestem tu pierwszy raz i chyba juz mnie tu ciągnie na dłuższe oglądanie...;)
OdpowiedzUsuńA zapraszam, rozgość się proszę:-)
Usuńpyszne towarzystwo dla fig! :))
OdpowiedzUsuńTo prawda, figi extra pasują do sałaty i sera.
Usuńwyśmienite połączenie smaków
OdpowiedzUsuńJeśli sezon na figi świeże się skończy można dodać inne owoce sezonowe.
UsuńBardzo fajne połączenie smaków :) Z chęcią bym taką sałatkę zjadł, nawet teraz, mimo że już po północy ;)
OdpowiedzUsuńJa bym ją mogła jeść o każdej porze dnia:-)
UsuńPieknie kolorystycznie i pewnie rownie ciekawie smakuje :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ciekawie smakowało:-)
Usuńjejku, ale to cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie:-)
UsuńJak dla mnie to te figi bardzoooo kuszą! :) Wygląda to tak pięknie, że rzuciłabym się na to szybko!
OdpowiedzUsuńCzyli cel został zrealizowany:-)?
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie:)
Dziękuję ślicznie:-)
UsuńZdecydowanie uwielbiam to połączenie smaków : )
OdpowiedzUsuńJuż teraz i ja:-)
Usuńpyszna ta sałatka! moje smaki:)
OdpowiedzUsuń:-)Bardzo się cieszę, że posmakowała:-)
Usuńpomysłowa i apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuńA dziękuję:-)
Usuń