Strudel ze szpinakiem, dynią, suszonymi pomidorami, karczochami i serem feta
Od dawna miałam odłożony przepis Karola Okrasy na ten strudel. Jakoś zawsze nie było mi po drodze, aż do teraz. Udało mi się kupić świeży szpinak w warzywniaku, miałam w domu dynię i karczochy w oliwie, reszta już nie była kłopotliwa do zaopatrzenia. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania i dopadły mnie wyrzuty, że wcześniej się za niego nie zabrałam;-). Jest doskonały i bardzo efektowny. Polecam gorąco:-)!
Składniki:
- ciasto francuskie,
- świeży szpinak,
- cebula,
- ¼ małej dyni,
- kilka karczochów z zalewy,
- kilka suszonych pomidorów,
- natka pietruszki (powinna być kolendra),
- ser feta - 100g,
- sól, pieprz, kumin rzymski.
- olej ( u mnie z kukurydzy)
Na sos:
- pół świeżego ogórka wężowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- kilka kropel octu winnego z białego wina,
- sól, ewentualnie oliwa z oliwek .
Do nagrzanego naczynia wlać olej, dorzucić cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula się zeszkli wrzucić zblanszowane i pokrojone liście szpinaku. Doprawić i dodać natkę pietruszki. Odstawić do ostygnięcia. Karczochy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze cząstki, dorzucić odsączone suszone pomidory, Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i przesmażyć na oleju; doprawić solą i pieprzem; po tym jak dynia się zeszkli, dodać posiekaną natkę, kmin rzymski i sok z cytryny; miękką dynię odstawić do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony; Węższy pasek posmarować jajem roztrzepanym i ułożyć na nim po kolei (a dokładnie po środku) warstwę szpinaku z cebulą.
Kolejne warstwy to: karczochy z pomidorami, podsmażoną dynię, a na końcu ser feta pokrojony w cienkie plastry.
W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu jajem roztrzepanym .
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować sos: obranego świeżego ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1 łyżeczkę cukru, sól, ocet winny, musztardę i posiekany świeży tymianek; całość zmiksować na gładką masę, można dodać olej, ale ja go nie dodałam.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować sos: obranego świeżego ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1 łyżeczkę cukru, sól, ocet winny, musztardę i posiekany świeży tymianek; całość zmiksować na gładką masę, można dodać olej, ale ja go nie dodałam.
Upieczony strudel pokroić na kawałki i podać z sosem z ogórka.
Twój strudel łączy wszystko co najpyszniejsze. Mniam!
OdpowiedzUsuńDziwna mieszanka, ale współgra ze sobą:-)
UsuńWytrawny strudel bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń:-) Bardzo się cieszę:-)
Usuńwoowww:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego strudelka, ale trafiłaś przepisem w moje kubki smakowe:)
jest pysznie!
Nam też podpasował, nawet mój M., który raczej warzywny nie jest też pałaszował:-)
Usuńo rany! bomba witaminowa normalnie! ślinka cieknie jak nie wiem co!
OdpowiedzUsuń:-) Bardzo to miłe:-)
UsuńMoje ulubione składniki w nim ukryłaś :)
OdpowiedzUsuńNoo, moje też:-))
UsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńco za imponujące składniki! Dyniowo-szpinakowego strudla dotychczas nie jadłam, ale wyobrażam sobie, że smakuje wyśmienicie. A do tego wygląda perfekcyjnie :)
Z pozdrowieniami,
E.
Oj tak Edith, smakuje wybornie:-)I mimo tak dużej ilości skłądników nie ma przy nim aż tyle roboty, a efekt jaki...:-)
UsuńŚlicznie go zrobiłaś.Połączenie smaków rewelacyjne.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję:-)Pozdrawiam:-)
Usuńpyszne składniki! ostatnio zaczęłam testować potrawy z Kuchni Lidla - naprawdę godne polecenia
OdpowiedzUsuń:-) Ja jeszcze nie, ale lubię potrawy Karola Okrasy, więc też zacznę:-)
Usuńpyszny ten strudel! takiego jeszcze nie jadłam, chyba w ogóle jeszcze nie jadłam wytrawnego:)
OdpowiedzUsuńNo coś Ty? To najwyższy czas, żeby spróbowac;-)
UsuńMoim zdaniem, nie ma mocnych, żeby z dobrych składników wyszło coś niedobrego. Trzeba by się o to naprawdę mocno postarać.
OdpowiedzUsuńA swoją drogę, czego to my już do ciasta francuskiego nie pchałyśmy hi hi Dziś zdałam sobie sprawy, że nie dodałam jeszcze nigdy ogórka :D
Już widzę minę Franco, a właściwie to widzę oczyma wyobraźni " minę" pod swoim łóżkiem,za tego ogórka :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, czasami można przekombinować. Ee ogórek? Chyba niekoniecznie jak dla mnie, zgadzam się z tą miną;-)
UsuńUwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, zbyt głodny jestem na takie cuda ;)
OdpowiedzUsuńI znów wlazłam w nocy i głodna się zrobiłam.
OdpowiedzUsuńWryyy, szpinaku nie lubię, a mozna bez niego? dynię mam zamrożoną,więc muszę spróbować.
Uwielbiam te Twoje przepisy.
Cudowne! Naprawdę świetne danie.
OdpowiedzUsuńStrudel wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w Festiwalu i pozdrawiam serdecznie! :)
To był dla mnie zaszczyt, Beo:-)
UsuńUwielbiam, każdy ze składników a za karczochy dałabym się pokroić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń