Dżem aroniowy



Czas już zacząć myśleć o prezentach gwiazdkowych. Jednym z nich będzie ten dżem (źródło), doskonały do serów i mięs z dodatkiem porto. Myślę, że to będzie trafiony prezent:-)

Składniki:
  • 1 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg gruszek,
  • 75 dkg cukru,
  • 1 szkl. wody,
  • 100 ml porto.
* waga owoców jest już po obraniu i wypestkowaniu

Przygotowanie:
Aronię po oczyszczeniu i umyciu zalać wrzątkiem i zostawić na 2h. W garnku rozgrzać wodę z cukrem, dodać pokrojone na kawałki gruszki i jabłka. Smażyć, mieszając do zeszklenia owoców. Dodać odcedzoną aronię i porto. Pozostawić na ogniu około 3 minuty. Odstawić na
24 h. Następnego dnia ponownie smażyć do całkowitego rozgotowania jabłek i gruszek. Powinna powstać galaretka. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez 20 minut.



Komentarze

  1. Ja robię z aronii tylko kompoty na zimę, ale dżemik też na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aronia z jabłkiem tworzy pyszny duet.
    Znakomity dżemik!

    OdpowiedzUsuń
  3. no takiego dżemu jeszcze nie miałam przyjemności jeść:)
    wygląda fenomenalnie i na pewno jest świetny w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na świeżo do serka był, a co w słoiczku to się okaże;-)

      Usuń
  4. Kurcze szkoda ze nie miałam wcześniej tego przepisu. Było w tym roku tyle aronii a ja całą przerobiłam na soki ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm, naszła mnie ochota na aroniowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku i mnie naszła ochota właśnie na aronię. Jakoś do tej pory nie doceniałam jej walorów;-)

      Usuń


  6. Hejka właśnie Cię wyróżniłam w Liebster Blog i zapraszam Cię do zabawy. Oto link
    http://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń


  7. Hejka właśnie Cię wyróżniłam w Liebster Blog i zapraszam Cię do zabawy. Oto link
    http://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę zapisać Twój przepis i koniecznie wykorzystać w kolejnym "aroniowym sezonie " :) ... do tej pory tylko aronię łączyłam z malinami i zamykałam w butelkach jako sok do herbaty... ale tym dżemem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też muszę sobie wydrukować. Dżem aroniowy - uwielbiam. A domowej roboty - to byłoby pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne