Łososiowa pierzynka na przystawkę
Rzutem na taśmę łososiowych inspiracji ciąg dalszy:-). Ta przystawka prezentuje się imponująco na talerzu, robi fajne wrażenie i jest bardzo smaczna. Może być również zaserwowana na kolację jako samodzielne danie.
Składniki ( na 4 porcje):
- 200 g łososia norweskiego wędzonego,
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 3 jajka,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- sałata ( u mnie rukola),
- masło,
- 1 duży ząbek czosnku (niekoniecznie),
- koperek i kawior do dekoracji,
- 1 - 2 łyżeczek chrzanu,
- 1 łyżeczka majonezu,
- śmietana + jogurt naturalny ( po 2 - 3 łyżki),
- sól.
Ugotować jajka na twardo. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Pieczywo tostowe opiec w tosterze lub w piekarniku. Gorące posmarować masłem z dodatkiem czosnku. Na 4 talerzach ułożyć sałatę, na wierzch położyć opieczony chleb.Obok pieczywa rozłożyć po 4 połówki pomidorków.
Jajka pokroić w ósemki i układać po 3 kawałki na kanapce.
Przykryć 2 plastrami łososia, tak żeby otulić jak pierzynką.
Wszystko polać sosem chrzanowym i udekorować kawiorem lub koperkiem (ewentualnie plasterkami cytryny). Smacznego!
Ta pierzynka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń:-)Prosta, ale bardzo smaczna przekąska:-)
Usuńwidzę, że obie kochamy łososia:)
OdpowiedzUsuńdla mnie możesz nie kończyć swoich propozycji łośkowych, z chęcią codziennie czymś nowym się zaskoczę:D
a tak podaną przystawkę sama z chęcią skonsumuję:D
Ok:-) Postaram się:-)
UsuńPyszna pierzynka, łososia zajadam w każdej postaci, tym bardziej w takim smacznym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podszedł tak podany:-)
Usuńo jak bosko... akurat jestem przed lunchem!
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się to robi, najdłużej zajmuje gotowanie jajka:-)
UsuńMarzenko, wspaniały pomysł z tym tostem! Kapitalna przekąska! Dziękuję za życzenia!
OdpowiedzUsuńdziękuję:-)
UsuńDawno nie jadłem wędzonego łososia, narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńZaraz coś wymyślisz:-)
UsuńSuper.Podoba mi się.Proste ,efektowne,ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziekuję:-)
UsuńŁosoś...Ty mnie tym łososiem kusisz i kusisz :)
OdpowiedzUsuńprzystawka godna najlepszej restauracji.
OdpowiedzUsuńEfektowna i bardzo smaczna przekąska-skorzystałam z przepisu,pominęłam kawior,ale i tak była bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuń