Pierogi szpinakowo-serowe
Lubicie szpinak? Bo my bardzo. Ostatnio we wszystkich pierogarniach można już zauważyć w menu te pierogi. Tylko dziwi mnie ich podanie, z bułką i masłem...Nie ma nic lepszego do nich niż ostry sos serowy, który znakomicie się komponuje ze szpinakiem.
Składniki:
Ciasto na pierogi tutaj.
Farsz:
- Szpinak świeży lub mrożony (0,5 kg lub wg uznania),
- 100 g sera ricotty,
- 100 g fety,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka śmietany 18% tł.,
- sól, pieprz.
- 100 - 150 g sera lazur lub innego pleśniowego,
- 100 g śmietany 18%,
- mleko lub woda do rozcieńczenia,
- sól, pieprz.
Szpinak dokładnie umyć z piasku, obgotować w słonej wodzie. Odcedzić i pokroić. Na łyżce masła podsmażyć, dodając czosnek, śmietanę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sery i doprawić.
Ciasto rozwałkować, podzielić na 2 części i nakładać łyżeczką farsz, wykrawać pierogi.
Na patelnię wrzucić ser, jak się roztopi dolać śmietanę i rozrzedzić mlekiem lub wodą, doprawić. Obgotowane pierogi polać sosem serowym. udekorować rukolą. Smacznego!
Dodane do akcji:
Moje ulubione!
OdpowiedzUsuńMarzena, dzięki Tobie dowiedziałam się o akcji pierogowej i w nią wchodzę, ale widzę, że będę miała silną konkurencję:)
OdpowiedzUsuńOch... Pierożki to ja zawsze i wszędzie. Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzabiłaś mnie tymi pierożkami! ale mam na takie ochotkę:) tylko robić się nie chce;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńNa pierogi nikt nie musi mnie namawiać.
Twoje zjadłabym z rozkoszą.
szpinak? oj lubię bardzo bardzo. najlepiej do naleśników lub jako bazę do pesto, ale taka wersja też zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pierogi! niedawno nawet jadłam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości i pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne , pyszne i jeszcze raz pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNa ostro z takim sosem muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńKochani, bardzo dziękuję za tak miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńMaju, cieszę się, że mogłam służyć za info:-),
Amber, proszę częstuj się!:-)
Pozdrawiam serdecznie:-)
Szpinak uwielbiam / pod warunkiem , że nie jest to ten mrożony w formie tafli :) / a Twoje pierogi - POEZJA ! / ja lubię takie z dodatkiem bryndzy /
OdpowiedzUsuńMuszę je koniecznie zrobić! bo pierogów, to mogę jeść kilogramy :)))
OdpowiedzUsuńco racja to racja,pierogi ze szpinakiem najlepsze z sosem serowym( ja je razem zapiekałam,czas przeszły ponieważ dietuje sobie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne pierożki!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:-)
UsuńZrobiłam pierogi ze szpinakiem z Twojego przepisu. Ciasto wyszło rewelacyjne, adres bloga podałam dalej w rodzinie, moja siostra robi śledzie z Twojego przepisu na Wigilię. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt całej Twojej rodzince.
OdpowiedzUsuńBożena N.
Nawet nie wiesz jak się cieszę:-) Widzisz mówiłam, że ciasto jest bardzo fajne i łatwo się robi:-) Dziękuję za życzenia i dla was również Wesołych Świąt:-) Myślę, że siostrze też posmakują śledziki:-)
Usuń