Pizza pieczona na kamieniu
Dla mnie jest to pizza idealna.Chrupiąca i pachnąca, prawie taka jak w pizzerii. Prawie, bo ta jest nawet smaczniejsza i zdrowsza, bo z płatkami owsianymi. No i największą zaletą jest to, że piecze się ją od 8 -10 minut. Źródło tutaj.
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 2 garstki płatków owsianych lub otrębów,
- 5 dkg świeżych drożdży,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- słodka papryka, oregano, czosnek granulowany.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- zioła, sól,
- woda.
Dodatki wg uznania: ser, wędlina, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cebula, jajko, szpinak, kiełbasa, papryka, krewetki, bekon, mięso, pieczarki...
Przygotowanie:
Wymieszać sypkie składniki, do wody dodać cukier, drożdże i olej, połączyć mieszając. Wlać do reszty składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu. Następnie ciasto podzielić na 2 części, ręce polać olejem lub oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos pomidorowy i ser. Jeśli ma być tylko ze świeżymi dodatkami to wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10. Tak samo postępować z innymi dodatkami. Można przed końcem pieczenia dołożyć jeszcze sera na wierzch. Po upieczeniu, zostawić na kratce celem odparowania na kilka minut. Pizza gotowa:-). Można podać do niej sos czosnkowy lub ziołowy. Doskonały jest z zielonej pietruszki, czosnku i oliwy.
takie pizze to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńNo my też:-))
UsuńMarzena! doskonała ta pizza! ciasto też wygląda na dobry przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo ciasto faktycznie jest znakomite:-)
UsuńMarzena,
OdpowiedzUsuńdla mnie nie ,prawie' ale domowa pizza właśnie jest najlepsza!
Wiadomo co w niej jest i wszystko ma co lubisz.
Masz rację Amber, jednak mamy u siebie jedną tratorię, w której serwują pizzę znakomitą. Ale co swoja to swoja:-)
UsuńTeż piekę na kamieniu i zgadzam się, że jest pyszna. No i czas pieczenia...:)
OdpowiedzUsuńSamam byłam zaskoczona, że tak krótko wystarczy na upieczenie:-)
UsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizzę na kamieniu. Faktycznie jest rewelacyjna i bardzo szybko się ją robi. Do tego chrupiąca i pachnąca, czyli pizza idealna! Pięknie Ci wyszła :)
Serdeczności,
E.
A dziekuję serdecznie droga Edith:-)
UsuńAle bym zjadła pizzę, pysznie wygląda,ale czekam na wypłatę na razie.
OdpowiedzUsuńMajeczko ona poczeka na zrobienie;-)
Usuńsmakołyki:)
OdpowiedzUsuńmiałam w piątek;) uwielbiam pizzę
fiu fiu... chętnie się na taką wproszę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wydanie pizzy ;) Brawo, wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńCzy ten kawałek z rukolą jest dla mnie?
Dziękuję:)
ale cieniutka. wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńoj, ta pizza tak kusi! zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje:) ach, ten smak domowej pizzy!
OdpowiedzUsuńWitam. Ciekawa jestem jak Pani mrozi ciasto do pizzy? całkiem surowe wyrobione już, czy jakoś podpieczone? Magda.eM
OdpowiedzUsuńOczywiście surowe, wyrobione i wyrośnięte. Pozdrawiam:-)
UsuńCzy można upiec ją bez kamienia? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :-) Spokojnie można ją upiec na blasze.
UsuńO to super! W takim razie na pewno skorzystam z przepisu :D
Usuń