Buraki zapiekane z kozim serem
Moja propozycja na danie wigilijne: są buraki i orzechy, jest miód...I na każdą inną porę roku również.
Przystawka bardzo ciekawa. Zainspirował mnie przepis Andrzeja Polana na krajankę buraczaną, którą obiecałam, że zrobię w pierwszej kolejności, bo śniła mi się od pierwszego zdjęcia:-)
Składniki:
- 3 buraki,
- 150 g koziego sera,
- 100 g orzechów włoskich,
- miód,
- ocet winny,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz czarny.
Buraki upiec w piekarniku, lub obgotować. Po ostudzeniu pokroić w plastry, zalać sosem zrobionym z oliwy, octu, doprawić. Na plastry buraków nałożyć ser kozi, posypać orzechami drobno posiekanymi. Polać miodem wg uznania co do ilości:-) Smacznego!
Marzenko, jak to pięknie i apetycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze tego nie robiłysmy...Koniecznie musimy ten Twój przepis wypróbować!
Pozdrawiamy cieplutko:):)
Tapenda
I koniecznie dajcie znać, czy smakowało:-) Również cieplutko pozdrawiam:-)
UsuńZrobie z pewnoscia na Wigilie wlasnie...wyglada oczywiscie bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOk, cieszę się, że będziesz robiła właśnie na Wigilię:-)
UsuńMuszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakowało:-)
UsuńWspaniała propozycja!
OdpowiedzUsuńBuraki i kozi ser to jedno z moich ulubionych połączeń.
A kozi ser lubię jadać z miodem na śniadanie.
O widzisz Amber, koziego sera nie jadałam z miodem:-)
UsuńJak w wolnej chwili, czyli po Świętach zacznę wypróbowywać Twoje przepisy, to będę jeszcze bardziej okrągła niż już jestem:)
OdpowiedzUsuńCmok w bok Marzenko:):*
Ola
Olu, będzie mi miło:-) Oj tam, po świętach to każdy będzie bardziej okrągły:-)
Usuńnie wpadłabym na taki pomysł:)
OdpowiedzUsuńale musze przyznać, że zapowiada się pysznie i ciekawie!
Antenko, jeśli lubisz buraki i kozi ser to polecam gorąco:-)
UsuńMarzenko, połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńMalwinko, dziękuję:-)
UsuńFANTASTYCZNY przepis, nigdy, naprawdę nigdy !!!nie jadła tak podanych buraków. Coś wspaniałego!!! Zagości na moim świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńViolu, bardzo się cieszę, że przepis Ci podpasował i mam nadzieję, że również posmakuje:-) Pozdrawiam:-)
Usuńto coś w moim stylu, bo uwielbiam i buraki i kozi ser :-D
OdpowiedzUsuńW sumie też lubię to połączenia, ale raczej stosowałam w tarcie;-)
UsuńCudowne połączenie buraka z kozim serem. Świetne jako przystawka albo dodatek do dania. Zdecydowanie to lubię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję:-)
Usuńbardzo fajne, ale jak upiec buraki?? kiedyś próbowałam, piekły się i piekły i były twarde. :(
OdpowiedzUsuńPiekłam w folii aluminiowej, ale fakt długo. Można spokojnie obgotować:-)
Usuń