PIEROGI NA KEFIRZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi na kefirze z kapustą i grzybami

Najlepsze pierogi na świecie   


W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z kapustą i grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów raptem zje się 2, 3 sztuki... A reszta, która zostaje zarezerwowana jest na następny dzień głównie dla dzieci;-). Dzisiaj mieliśmy ucztę...:-)

Składniki:

ciasto:
  • 1kg mąki
  • 2 duże kefiry po 400 g
  • szczypta soli
farsz:
  • kapusta kiszona (0,5 kg lub wg uznania)
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • olej, masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. 
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi rękoma lub dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną do góry. Odcedzić. Polać podsmażoną na złoto cebulką.



Komentarze

  1. Przepyszne!
    Bardzo podoba mi się ciasto.
    Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber spróbuj koniecznie, z kefiru jest jak dla mnie najlepsze. Można użyć też maślanki czy jogurtu.

      Usuń
  2. Marzenko, pięknie wyglądają:)
    W naszym rodzinnym gronie specjalistką od pierogów jest Mama:)
    W tym roku też obiecała nam obiad przed Wigilią z samych pierogów, bo też ubolewamy, że zawsze mało miejsca na nie później jest:)))

    Buziaki Kochana!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś specjalistką od pierogów była moja babcia, a tyeraz ja tylko robię:-) Buziaki:-))

      Usuń
  3. pierogi na kefirze? ciekawe!
    ale ja uwielbiam każde :p a te wigilijne najbardziej.. czekam na nie cały rok!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odwiedziny na moim blogu, poproszę o przepis na sos pomidorowy do steków z tuńczyka, chętnie wypróbuję oraz może jakieś wskazówki do przygotowania naprawdę dobrych steków z tuńczyka, nie mam doświadczenia, a chętnie dowiem się czegoś więcej Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś;)

    Zapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota:) też będę lepić choćby ze 2 sztuki zjeść:) dobre i to.
    na kefirze nie próbowałam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wielką fanka takich pierogów, u mnie z mięsem, a jutro z kapucha :)
    A z kefirem to nie prubowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. NO pomerdało mi się nie ten post wstawiłam bo miałam najpierw z mięsem wstawić, ale już nie ważne :)
    O jakiej odmianie mówisz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła takiego pierożka :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaku narobiłaś :D
    Superkowo wyglądają, na Święta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano:-) Musiałam już teraz zrobić i się najeść...:-)

      Usuń
  11. Narobiłaś mi ochoty na pierogi z kapustą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hela nic straconego:-)A jakby co to mi zostało jeszcze kilka:-)

      Usuń
  12. ja na maslance ty na kefirze ale najważniejsze ze wychodza idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, są idealne i takie plastyczne:-)

      Usuń
  13. oj zrobię sobie takie jeszcze przed wigilią ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No ja tez bede robic niedlugo. Pierwsze sie nie doczekaly nawet zdjecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to już masz je za sobą:-) Powodzenia z druga porcją. Ja już dopiero na Wigilię:-)

      Usuń
  15. ciekawie z tym kefirem. a farsz - kapusta i grzyby - najlepszy na świecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli jest danie , które uwielbiam jeść , a nie lubię go gotować - to są to właśnie pierogi :|
    Twoje wyglądają wspaniale i smakowicie...
    Powiedz mi - w przepisie na ciasto są 2 duże kefiry - przez duży - rozumiesz kefir 0,5 l ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duże to po 400 ml, ale też zależy od mąki, warto mieć więcej mąki i kefiru. Zawsze można dorobić jakby farszu zostało:-)

      Usuń
  17. A powiedz mi kochana co tak właściwie daje ten kefirek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie i bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo plastyczne, nie rozkleja się wcale, bardzo łatwo się wyrabia, sama przyjemność...Spróbuj tego, a już nie będziesz chciała innego:-) Zobacz wyżej Bernadeta pisze o maślance, u niej też znajdziesz podobne. Można z maślanką, kefirem, jogurtem:-)

      Usuń
    2. Ja już wczoraj z ciekawością oglądałam Twoje przepisy na ciasto pierogowe i nawet dzisiaj o tym pamiętałam, ale trochę bałam się jak zareaguje kefir na mąkę razową. Przede mną jednak jeszcze wyrób pierożków świątecznych ( myślę o nadzieniu z soczewicy zielonej ) więc spróbuję z kefirem :)

      Usuń
  18. a to te Twoje słynne pierogi z kefirem? a mogą być z kwaśnym mlekiem? chcę zaraz spróbować, a mam mleko..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz przeczytałam, myślę, że na pewno może być kwaśne mleko:-)

      Usuń
  19. wyglądają doskonale i jestem pewna, że smakują tak jak powinny smakować
    pysznie pysznie pysznie ..... oj zjadłabym cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Nakarmiłam 15 osób w tym dniu i każdy się najadł:-)

      Usuń
  21. U mnie, klejenie pierów dopiero przede mną. w tym roku z niczym nie moge sie wyyrobić!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ogólnie mam takie tyły przez chorobę, a teraz przez egzamin. Dopiero od wtorku tak naprawdę zabieram się za przygotowania. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  22. Świetne pierożki aż jeść się chce.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. W tym roku na wigilijnym stole postawię pierogi wg, Twojego przepisu. WESOŁYCH ŚWIĄT :)
    Izabelas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło. I mam nadzieję, że będą smakowały :-) Izabelas, Tobie również życzę Wesołych Świąt:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne