PIEROGI NA KEFIRZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Pierogi na kefirze z kapustą i grzybami
Najlepsze pierogi na świecie
W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z kapustą i grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów raptem zje się 2, 3 sztuki... A reszta, która zostaje zarezerwowana jest na następny dzień głównie dla dzieci;-). Dzisiaj mieliśmy ucztę...:-)
Składniki:
ciasto:
- 1kg mąki
- 2 duże kefiry po 400 g
- szczypta soli
farsz:
- kapusta kiszona (0,5 kg lub wg uznania)
- 30 g suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule
- olej, masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi rękoma lub dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną do góry. Odcedzić. Polać podsmażoną na złoto cebulką.
mmmm pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ciasto.
Koniecznie muszę spróbować.
Amber spróbuj koniecznie, z kefiru jest jak dla mnie najlepsze. Można użyć też maślanki czy jogurtu.
UsuńPierogi:) Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńMarzenko, pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńW naszym rodzinnym gronie specjalistką od pierogów jest Mama:)
W tym roku też obiecała nam obiad przed Wigilią z samych pierogów, bo też ubolewamy, że zawsze mało miejsca na nie później jest:)))
Buziaki Kochana!:)
Kiedyś specjalistką od pierogów była moja babcia, a tyeraz ja tylko robię:-) Buziaki:-))
Usuńpierogi na kefirze? ciekawe!
OdpowiedzUsuńale ja uwielbiam każde :p a te wigilijne najbardziej.. czekam na nie cały rok!
Masz rację, że te wigilijne są najlepsze:-)
Usuńdziękuję za odwiedziny na moim blogu, poproszę o przepis na sos pomidorowy do steków z tuńczyka, chętnie wypróbuję oraz może jakieś wskazówki do przygotowania naprawdę dobrych steków z tuńczyka, nie mam doświadczenia, a chętnie dowiem się czegoś więcej Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSos już podałam:-)
UsuńAle mi smaku narobiłaś;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html
Dziękuję za zaproszenie:-)
Usuńpychota:) też będę lepić choćby ze 2 sztuki zjeść:) dobre i to.
OdpowiedzUsuńna kefirze nie próbowałam, ciekawe:)
To spróbuj koniecznie:-)
UsuńJestem wielką fanka takich pierogów, u mnie z mięsem, a jutro z kapucha :)
OdpowiedzUsuńA z kefirem to nie prubowałam.
NO pomerdało mi się nie ten post wstawiłam bo miałam najpierw z mięsem wstawić, ale już nie ważne :)
OdpowiedzUsuńO jakiej odmianie mówisz?
Już Ci odpisałam:-)
UsuńAle bym zjadła takiego pierożka :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJeszcze mi kilka zostało:-)
UsuńAle mi smaku narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńSuperkowo wyglądają, na Święta jak znalazł
Ano:-) Musiałam już teraz zrobić i się najeść...:-)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na pierogi z kapustą!
OdpowiedzUsuńHela nic straconego:-)A jakby co to mi zostało jeszcze kilka:-)
Usuńja na maslance ty na kefirze ale najważniejsze ze wychodza idealne.
OdpowiedzUsuńTak to prawda, są idealne i takie plastyczne:-)
Usuńoj zrobię sobie takie jeszcze przed wigilią ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
UsuńNo ja tez bede robic niedlugo. Pierwsze sie nie doczekaly nawet zdjecia
OdpowiedzUsuńO to już masz je za sobą:-) Powodzenia z druga porcją. Ja już dopiero na Wigilię:-)
Usuńciekawie z tym kefirem. a farsz - kapusta i grzyby - najlepszy na świecie! :D
OdpowiedzUsuńKasiu, najlepsze z kefirem ciasto:-)
UsuńJeśli jest danie , które uwielbiam jeść , a nie lubię go gotować - to są to właśnie pierogi :|
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają wspaniale i smakowicie...
Powiedz mi - w przepisie na ciasto są 2 duże kefiry - przez duży - rozumiesz kefir 0,5 l ?
Duże to po 400 ml, ale też zależy od mąki, warto mieć więcej mąki i kefiru. Zawsze można dorobić jakby farszu zostało:-)
UsuńA powiedz mi kochana co tak właściwie daje ten kefirek?
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie i bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo plastyczne, nie rozkleja się wcale, bardzo łatwo się wyrabia, sama przyjemność...Spróbuj tego, a już nie będziesz chciała innego:-) Zobacz wyżej Bernadeta pisze o maślance, u niej też znajdziesz podobne. Można z maślanką, kefirem, jogurtem:-)
UsuńJa już wczoraj z ciekawością oglądałam Twoje przepisy na ciasto pierogowe i nawet dzisiaj o tym pamiętałam, ale trochę bałam się jak zareaguje kefir na mąkę razową. Przede mną jednak jeszcze wyrób pierożków świątecznych ( myślę o nadzieniu z soczewicy zielonej ) więc spróbuję z kefirem :)
Usuńa to te Twoje słynne pierogi z kefirem? a mogą być z kwaśnym mlekiem? chcę zaraz spróbować, a mam mleko..:)
OdpowiedzUsuńDopiero teraz przeczytałam, myślę, że na pewno może być kwaśne mleko:-)
Usuńwyglądają doskonale i jestem pewna, że smakują tak jak powinny smakować
OdpowiedzUsuńpysznie pysznie pysznie ..... oj zjadłabym cały talerz :)
Dziękuję serdecznie, jest bardzo miło:-)
UsuńPrawdziwa uczta, zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńNakarmiłam 15 osób w tym dniu i każdy się najadł:-)
UsuńU mnie, klejenie pierów dopiero przede mną. w tym roku z niczym nie moge sie wyyrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, ogólnie mam takie tyły przez chorobę, a teraz przez egzamin. Dopiero od wtorku tak naprawdę zabieram się za przygotowania. Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńŚwietne pierożki aż jeść się chce.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDanusiu, dziękuję:-)
UsuńW tym roku na wigilijnym stole postawię pierogi wg, Twojego przepisu. WESOŁYCH ŚWIĄT :)
OdpowiedzUsuńIzabelas.
Będzie mi bardzo miło. I mam nadzieję, że będą smakowały :-) Izabelas, Tobie również życzę Wesołych Świąt:-)
Usuń