Ryż smażony z warzywami





Ten ryż doskonale smakuje z mięsem, ale może być podany również jako samodzielne danie. Polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • oliwa,
  • marchewka,
  • papryka czerwona,
  • pół małej papryczki chilli,
  • kilka różyczek kalafiora i brokuła,
  • groszek cukrowy,
  • kawałek cukinii,
  • sól,szafran.
Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby  raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę i paprykę w kostkę. Następnie wrzucić resztę warzyw. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, w któym rozpuszczamy łyżeczkę szafranu. Podsmażamy  całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.




Komentarze

  1. oooo bardzo lubię takie mixy:) kolorowo, lekko, letnio.. tęsknię za latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domu to musi być do tego mięso. Inaczej będą marudzić;-)

      Usuń
  2. Pyszny! Uwielbiam takie połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażony ryż bardzo lubię!
    z warzywami mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie, to ja też mogę jeść na okrągło:-)

      Usuń
  4. Pyszny dodatek do dania głównego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, choć dla mnie może być sam bez dodatków:-)

      Usuń
  5. Marzenko,

    jak ja lubię takie ryż! Dla mnie to może być nawet danie główne, a nie sam dodatek do obiadu :)
    Z szafranem wygląda genialnie! Ja czasami "oszukuję" i dodaję colorante alimentario obok szafranu, by dodatkowo pogłębić żółty kolor ryżu :)

    Gorąco pozdrawiam,
    E.

    P.S. Mam nadzieję, że już w pełni wyzdrowiałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie do końca;-( Ta moja mikstura owszem pomogła, że spać mogę, ale to jeszcze nie to;-)Jak czasami dodam mniej szafranu, to też muszę podkoloryzować:-)

      Usuń
  6. A dla mnie idealne jako samodzielne danie...tak z odrobiną tartego sera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. najbardziej lubię taki z ogromną ilością cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z taką ilością warzywek to musi byc pyszne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda! Marzenko, nie wiem, czy to whiskey, czy może inne medykamenty, ale wracam do zdrowia!Dziękuję za bardzo oryginalną recepturę leczniczą;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. O dziekuje za przepis! Tez robie taki ryz, pysznosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne