Ryż smażony z warzywami
Ten ryż doskonale smakuje z mięsem, ale może być podany również jako samodzielne danie. Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa,
- marchewka,
- papryka czerwona,
- pół małej papryczki chilli,
- kilka różyczek kalafiora i brokuła,
- groszek cukrowy,
- kawałek cukinii,
- sól,szafran.
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę i paprykę w kostkę. Następnie wrzucić resztę warzyw. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, w któym rozpuszczamy łyżeczkę szafranu. Podsmażamy całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.
o jaj, ale bym chciała...
OdpowiedzUsuń:-)) Zapraszam:-)
Usuńoooo bardzo lubię takie mixy:) kolorowo, lekko, letnio.. tęsknię za latem:)
OdpowiedzUsuńW domu to musi być do tego mięso. Inaczej będą marudzić;-)
UsuńPyszny! Uwielbiam takie połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuńMiło mi:-)
UsuńSmażony ryż bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńz warzywami mniammmmm...
W sumie, to ja też mogę jeść na okrągło:-)
UsuńPyszny dodatek do dania głównego!
OdpowiedzUsuńTak to prawda, choć dla mnie może być sam bez dodatków:-)
UsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ryż! Dla mnie to może być nawet danie główne, a nie sam dodatek do obiadu :)
Z szafranem wygląda genialnie! Ja czasami "oszukuję" i dodaję colorante alimentario obok szafranu, by dodatkowo pogłębić żółty kolor ryżu :)
Gorąco pozdrawiam,
E.
P.S. Mam nadzieję, że już w pełni wyzdrowiałaś! :)
No właśnie nie do końca;-( Ta moja mikstura owszem pomogła, że spać mogę, ale to jeszcze nie to;-)Jak czasami dodam mniej szafranu, to też muszę podkoloryzować:-)
UsuńA dla mnie idealne jako samodzielne danie...tak z odrobiną tartego sera :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak dla mnie:-)
Usuńnajbardziej lubię taki z ogromną ilością cukinii :)
OdpowiedzUsuńAle z samą cukinia Kaś?
UsuńZ taką ilością warzywek to musi byc pyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuńO tak było, było:-))
UsuńBardzo apetycznie wygląda! Marzenko, nie wiem, czy to whiskey, czy może inne medykamenty, ale wracam do zdrowia!Dziękuję za bardzo oryginalną recepturę leczniczą;)))
OdpowiedzUsuńA widzisz...:-))
UsuńO dziekuje za przepis! Tez robie taki ryz, pysznosci
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie:-)
Usuń