Cielęcina w śmietanie





Bardzo proste, bardzo smaczne, sprawdzi się na każdą okazję...

Składniki:
  • 80 dkg cielęciny w jednym kawałku,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, papryka czerwona,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki.
Przygotowanie:


Mięso pokroić na małe porcje, cebulę w półtalarki. Wszystko wymieszać razem, dodać przyprawy i odstawić na kilka godzin albo na całą noc. Przełożyć mięso z marynatą do brytfanki, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) na około 1- 1,5 h. Po tym czasie sprawdzić, czy jest dostatecznie miękkie. Wyjąć mięso z sosu. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Można zmiksować sos. Dodać kawałki mięsa do gotowego sosu. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub pampuchami gotowanymi na parze.




Komentarze

  1. u mnie w domu uwielbiamy takie obiady!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chcę taki obiad ;)) przez moją kontuzję tylko coś na szybko odgrzewam, podgrzewam etc. Mam nadzieję, że szybko się to zmieni :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmmmmmm
    rozpieszczasz!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne...kruche...niebo w ustach!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł z tą śmietaną :) muszę takie bitki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku !!!
    Pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam cielęcinę szkoda ze jest taka droga. ale mi smaka zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och,cielęcinka, wyobrażam sobie jej kruchość i delikatność, bo zrobiona przez Ciebie musi rozpływać się w ustach!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pycha! nie umiem robić cielęciny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za taki obiad z kluskami śląskimi dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada pysznie - kolejne kuszace danie u Ciebie...:) Brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie narobiłaś mi smaka, a jest po 23 i nie ma szansy na kupienie cielęciny. Ale ale - to mój jutrzejszy obiad i wcale nie żartuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Delikatne mięsko i pyszny sos .Oj lubię .Bardzo !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. właśńie robię, mięsosie już zamarynowało, z tym, że nie wiem w jakiej temperaturze piec. Poproszę o wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, ja przeważnie wszystkie mięsa piekę w 180 stopniach - góra i dół:-)

      Usuń
  16. dziękuję, piecze się w 150, ale idę podwyższyć.

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzena, było przepyszne, jeszcze raz dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie:-) Cieszę się, że Ci smakowało:-))

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne