Pizza dietetyczna z twarogiem
Zamiast żółtego sera dałam twaróg, żeby ją odchudzić. I smakowała mi bardzo. Zresztą nie pierwszy raz go użyłam do zapieczenia (fatayer). Pizzę tradycyjną możemy z czystym sumieniem zastąpić tą z białym serem. I uwierzcie, że smakuje wybornie:-).
Składniki:
na ciasto i sos pomidorowy (tutaj),
- 20 dkg twarogu półtłustego,
- jogurt naturalny lub śmietana,
- dowolne zioła, sól i pieprz,
- kawałek upieczonego kurczaka bez skóry,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- oliwa,
- roszponka.
Ciasto i sos pomidorowy przygotować tak jak tutaj. Twaróg doprawić ziołami, solą i pieprzem. Rozrzedzić jogurtem lub śmietaną.
Ciasto podzielić na 2 części, ręce polać olejem lub oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć sos pomidorowy i ser biały (ja robię tylko na kawałku pizzy, resztę przygotowuję tradycyjnie). Jeśli robimy tylko dla siebie, to oczywiście należy zmniejszyć ilości na ciasto. Rozłożyć kurczaka i połówki pomidorków koktajlowych. Wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10. Po upieczeniu, zostawić na kratce celem odparowania na kilka minut. Rozsypać roszponkę na upieczoną pizzę.
z twarogiem? brzmi pysznie, koniecznie muszę spróbować takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńI naprawdę jest pyszna:-)
UsuńWow, wspaniały pomysł, przyznamy, że nie wpadliśmy. Ale z pewnością wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy wieczorową porą :-)
Mr. & Mrs. Sandman
Bardzo mi miło i dziękuję za miły komentarz oraz odwiedziny:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Usuńno właśnie, pizza dietetyczna! to jest to:))
OdpowiedzUsuńNie mogłam patrzeć jak moi jedzą pizzę, to i sobie zrobiłam - a co;-)
UsuńNie jadłam jeszcze z twarogiem :) Jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTy taka chudzina jesteś, że możesz bez wyrzutów sumienia jeść i tradycyjną;-)
Usuńo, pomysłowo!
OdpowiedzUsuńDzięki;-)
Usuńcoś nowego, co rzadko zdarza sie w przypadku pizzy, fajnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję:-)
Usuńjeść mi się zachciało...
OdpowiedzUsuńTo może kawałeczek;-)?
Usuńświetna zdrowsza, inna wersja:) wyszła ci pięknie, chętnie się poczęstuję, bo jestem ciekawa jak smakuje taka z twarogiem:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, naprawdę ser biały spokojnie może zastąpić inny:-)
UsuńRewelacja, lekko a smacznie
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuńmożna zgłodnieć od tego wszystkiego, fajna propozycja, pysznie pachnie:)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńMarzenko, Twój komentarz to dla mnie znak, że prowadzenie bloga ma sens,że ktoś nie tylko zagląda ot tak!, ale że czeka na jakąś część czyjegoś "ja". Dziękuję!;) Pizzą natomiast zaskoczyłaś mnie! Ser biały? Feta tak, ale na taki półtłusty twaróg pewnie bym się nie zdecydowała...A tu proszę! Pyszność Ci wyszła!;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, to jest sens tego co robimy:-)
Usuńwygląda świetnie, przepis koniecznie do wypróbowania, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzięki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńMarzenko suuuper pomysł !!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :):)
Zapisujemy przepis!
Serdeczności;);)
Tapenda
Będzie mi miło jak spróbujecie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńPyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszna, jak każda pizza :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, właśnie mam robic babski wieczór, a parę koleżanek się odchudza więc będzie jak znalazł! :)
OdpowiedzUsuńmmm, ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńciasto bez mąki? no no ciekawie! aż chyba zrobię, jak już zdecyduję się na dietę :p
OdpowiedzUsuńKasiu jest mąka, tylko ser biały zastąpił żółty:-)
Usuńbardzo oryginalna wersja :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł - wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpomysł świetny, chyba wykorzystam przy następnej pizzy!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Lżejsza wersja mojego nocnego podjadania :) Jeszcze dziś wypróbuję! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńHaving read this I thought it was really enlightening.
OdpowiedzUsuńI appreciate you spending some time and energy to put this informative article
together. I once again find myself personally spending way too much time both reading
and leaving comments. But so what, it was still worth it!
Here is my webpage ... ellan.ckg.pl
Też robię pizzę z twarogiem, zawsze wychodzi super smaczna. Składniki według uznania, co aktualnie w lodówce ;) ale jeśli robię z mięsem to zawsze mam od dobrowolskich.
OdpowiedzUsuń