Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole
Skrzydełka z oryginalną meksykańskią papryką Chipotle w czerwonym sosie adobo, macerowane w tequili podane z opiekanymi ziemniaczkami, nachosami, pomidorową salsą i guacamole.
Lubicie ostre potrawy? Teraz zimą to idealne danie rozgrzewające, aromatyczne, kolorowe. Czyż nie każdy marzy o słońcu, ciepłym wietrze? Zapraszam do gorącego Meksyku:-)!
Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- Chipsy nachos,
marynata:
- 0,5 limonki,
- 2-3 łyżki tequili,
- 3 łyżki oleju z kukurydzy,
- 2 papryki Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
- sól i pieprz,
- 1 kg ziemniaków,
- olej z kukurydzy,
- papryka słodka, oregano, kmin rzymski, cynamon, papryka ostra,
- sól, pieprz,
- 2 pomidory,
- pół pęczka kolendry,
- 1 cebula czerwona,
- Papryczka Jelpeno,
- 0,5 limonki,
- Oliwa,Sól,
- 1 avocado,
- 0,5 limonki,
- kilka gałązek kolendry,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pomidora,
- 1 łyżka śmietany,
- Sól.
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, wysuszyć, przeciąć na dwie części. Składniki marynaty połączyć ze sobą, zalać skrzydełka i odstawić na 2-3 h. Ostrożnie z papryką Chipotle, ponieważ jest bardzo ostra.
Ziemniaki obgotować w mundurkach, obrać i pokroić na 4 części w większą kostkę. Wymieszać z olejem i przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika razem ze skrzydełkami.
W tym czasie jak będzie się wszystko piekło przystępujemy do przygotowania dipów. Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.
Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.
Jak patrze na zdjęcia to aż mi się imprezki zachciało:-) jeszcze mohito i nic więcej do szczęścia nie potrzeba:-)
OdpowiedzUsuńwow! jak fajnie podane:) w sam raz dla gości na miły wieczór!
OdpowiedzUsuńFantastycznie przygotowany posiłek, gorące klimaty!
OdpowiedzUsuńświeża salsa i guacamole to to co tygryski lubią najbardziej:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńobłędnie podane danie:) akurat dzisiaj trafiłaś w moje kubki smakowe, bo na obiad wybieramy się do meksykańskiej knajpki;)
Marzenko, przy taki talerzu i biesiadowaniu to wydaje się, że wycieczka do Meksyku jest zbędna!
UsuńI kolejne pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską, to coś dla mnie :) Całość prezentuje się rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńLubię ostre potrawy i taki zestaw mogłabym mieć dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa marynata. Zapisuje, bo mam w lodowce zapas domowego chipotle en adobo, ktore prosi sie o wykorzystanie. A i tequila tez sie pewnie gdzies znajdzie. Dzieki.
OdpowiedzUsuńdanie niesamowicie bogate w smaki i aromaty. i bardzo podoba mi się określenie "skrzydełka upite tequilą" :)
OdpowiedzUsuńcudowna meksykańska uczta. Jestem na tak :-)
OdpowiedzUsuńAch ten Meksyk!
OdpowiedzUsuńKusi,porywa,łamie podniebienia...
Pysznie!
Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa oraz za to, że dałyście namówić się na podróż do ciepłego Meksyku:-) Miłego weekendu i dużo słońca:-)
OdpowiedzUsuńM.
Genialna kolacja ! Ale mi smaka narobiłaś :):)
OdpowiedzUsuńChyba wiem co na kolację przygotujemy dziś : pieczone ziemniaki , salsę i guacamole / przepis na marynatę do skrzydełek zapisuje i zostawiam sobie na "odchudzone czasy" :) /
Przepyszne danie, a w dodatku pięknie i bardzo stylowo podane....
OdpowiedzUsuńDzięki Twojemu przepisowi wyszłam z kryzysu gastronomicznego. Fantastyczna ta marynata. Nie zrobiłam skrzydełem, tylko kawałki piersi kurczaka, którymi następnie nadziałam tortille. Super przepis. Dzieki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że podeszło i że wróciłaś:-)
Usuń