Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole






Skrzydełka z oryginalną meksykańskią papryką Chipotle w czerwonym sosie adobo, macerowane w tequili podane z opiekanymi ziemniaczkami,  nachosami, pomidorową salsą i guacamole. 
Lubicie ostre potrawy? Teraz zimą to idealne danie rozgrzewające, aromatyczne, kolorowe. Czyż nie każdy marzy o słońcu, ciepłym wietrze? Zapraszam do gorącego Meksyku:-)!

Składniki:


  • 1 kg skrzydełek,
  • Chipsy nachos,

marynata:
  • 0,5 limonki,
  • 2-3 łyżki tequili,
  • 3 łyżki oleju z kukurydzy,
  • 2 papryki Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
  • sól i pieprz,
ziemniaki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • olej z kukurydzy,
  • papryka słodka, oregano, kmin rzymski, cynamon, papryka ostra,
  • sól, pieprz,
salsa:
  • 2 pomidory,
  • pół pęczka kolendry,
  • 1 cebula czerwona,
  • Papryczka Jelpeno,
  • 0,5  limonki,
  • Oliwa,Sól,
Guacamole:
  • 1 avocado,
  • 0,5 limonki,
  • kilka gałązek kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 pomidora,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Sól.

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, wysuszyć, przeciąć na dwie części. Składniki marynaty połączyć ze sobą, zalać skrzydełka i odstawić na 2-3 h. Ostrożnie z papryką Chipotle, ponieważ jest bardzo ostra.
Ziemniaki obgotować w mundurkach, obrać i pokroić na 4 części w większą kostkę. Wymieszać z olejem i przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika razem ze skrzydełkami.
W tym czasie jak będzie się wszystko piekło przystępujemy do przygotowania dipów. Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.



Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.



Komentarze

  1. Jak patrze na zdjęcia to aż mi się imprezki zachciało:-) jeszcze mohito i nic więcej do szczęścia nie potrzeba:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! jak fajnie podane:) w sam raz dla gości na miły wieczór!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie przygotowany posiłek, gorące klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. świeża salsa i guacamole to to co tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha!
    obłędnie podane danie:) akurat dzisiaj trafiłaś w moje kubki smakowe, bo na obiad wybieramy się do meksykańskiej knajpki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, przy taki talerzu i biesiadowaniu to wydaje się, że wycieczka do Meksyku jest zbędna!

      Usuń
  6. Uwielbiam kuchnię meksykańską, to coś dla mnie :) Całość prezentuje się rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ostre potrawy i taki zestaw mogłabym mieć dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa marynata. Zapisuje, bo mam w lodowce zapas domowego chipotle en adobo, ktore prosi sie o wykorzystanie. A i tequila tez sie pewnie gdzies znajdzie. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. danie niesamowicie bogate w smaki i aromaty. i bardzo podoba mi się określenie "skrzydełka upite tequilą" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowna meksykańska uczta. Jestem na tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach ten Meksyk!
    Kusi,porywa,łamie podniebienia...
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa oraz za to, że dałyście namówić się na podróż do ciepłego Meksyku:-) Miłego weekendu i dużo słońca:-)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialna kolacja ! Ale mi smaka narobiłaś :):)
    Chyba wiem co na kolację przygotujemy dziś : pieczone ziemniaki , salsę i guacamole / przepis na marynatę do skrzydełek zapisuje i zostawiam sobie na "odchudzone czasy" :) /

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne danie, a w dodatku pięknie i bardzo stylowo podane....

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki Twojemu przepisowi wyszłam z kryzysu gastronomicznego. Fantastyczna ta marynata. Nie zrobiłam skrzydełem, tylko kawałki piersi kurczaka, którymi następnie nadziałam tortille. Super przepis. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podeszło i że wróciłaś:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne