Zupa Niebecz z kiełbasą
Stanęłam przed zadaniem znalezienia na Wielkanoc potrawę typowo regionalną. Tak naprawdę nie ma u nas na Ziemi Lubuskiej potraw
regionalnych. Jednak ostatnio podjęto próbę stworzenia takich dań,
nawet powstała książka „Kuchnia Brandenburgii i Ziemi Lubuskiej”, która
bazuje na dziczyźnie i grzybach w związku z dużą ilością lasów w naszym
regionie. Uznałam, że zupa, którą przygotowałam jako propozycję na
Wielkanoc, może spełniać taką rolę, gdyż zawiera kiełbasę – składnik
żurku i grzyby – bogactwo naszego regionu. Ciekawym dodatkiem jest
kapusta kiszona, gotowana osobno i stanowiąca jedynie dodatek do
zakwaszenia naszej zupy.
Składniki:
Zupa:
- porcja rosołowa,
- włoszczyzna ( seler, por, 2 pietruszki, 2 marchewki),
- 5 szt. kiełbasy polskiej wędzonej,
- 50 g suszonych podgrzybków, kilka dużych ziemniaków
- sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, kilka ziaren ziela angielskiego,
- majeranek,
kapusta:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- olej,
- liść laurowy, kminek, ziele angielskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z
kości i włoszczyzny ugotować na wolnym ogniu wywar doprawiony solą,
liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić kiełbasę w całości. Grzyby
suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki umyć, obrać i
pokroić w plastry. Grzyby i ziemniaki ugotować w przecedzonym wywarze
dodając pod koniec gotowania majeranek. Wyciągnąć kiełbasę i pokroić w
plasterki, wrzucić z powrotem do garnka. Kiszoną kapustę ugotować,
dodając łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Gdy
będzie miękka odcedzić. Podsmażyć na oleju dodając do smaku pieprz, sól.
Podawać wlewając do talerza zupę, a na wierzchu położyć łyżkę smażonej
kapusty.
Przepis ten dodaję do konkursu organizowanego przez firmę Kupiec i Mastercook :
Baardzo lubię w zupie kiełbaske i ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńJa również:-)
UsuńFajny pomysł, zupa na pewno treściwa bo i ziemniaki i kiełbasa, dla mnie super:) Myślę, że mój mąż byłby zadowolony:)
OdpowiedzUsuńTak treściwa i fajne połączenie smaków:-)
UsuńSmaczna propozycja, idealna zupa na świąteczny stół!
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak właśnie kombinowałam:-)
UsuńZ pewnoscia pychotka...taka konkretna , polska zupa :) Brawo ! i trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńNie słyszałam o takiej zupie jeszcze :) Ale ślinka leci mi na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńMoże by się tak kiedyś pokusić i poszukać takich potraw, o których nigdy nie słyszeliśmy, co Ty na to?
Usuńtaką zupę robiła mi babcia, tęsknię za jej smakiem :)
OdpowiedzUsuńA z jakiego regionu pochodzisz?
UsuńSpokojnie może uchodzić za regionalną. Zaciekawiła mnie nazwa - najpierw myslałam, że to od niebeczenia czyli niepłakania:-) i że będzie jakas anegdota z tym związana.....
OdpowiedzUsuńDroczilka szukałam, ale nic na ten temat nie znalazłam;-)
UsuńBrzmi bardzo zachęcająco :). Smak chyba niezły? :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy:-)
UsuńZupa ,mocna' i z charakterem.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła do Ciebie na miseczkę.
Zapraszam Amber:-)
UsuńPyszna musiała być:)
OdpowiedzUsuńOj tak, była pyszna:-) A miny tych co jedli jak im podałam...
UsuńPysznie wygląda i chyba powinnam ją sobie zapodać jak najszybciej,bo mam ostatnio płaczkowy nastrój,a jak to zupa Niebecz,to już nie będę po niej płakała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i trzymam kciukasy
Myślisz, że to o to chodzi;-))?
UsuńPrzepis fajny. Chciałam tylko zapytać, skąd taka nazwa? :)
OdpowiedzUsuńPrzeszukałam wszystko i nie ma nigdzie wytłumaczenia jej nazwy. Być może jest to z języka łużyckiego, którym do dzisiaj mówią nasi zachodni sąsiedzi:-).
UsuńTeż jestem ciekawa skąd taka nazwa.
OdpowiedzUsuńMoże mężowi ugotuję, bo jest tam wszystko co on lubi...tylko golonki brak ;)
Golonka będzie, ale nie w zupie;-) A nazwa? Nie mam zielonego pojęcia;-) Może taj jak wcześniej napisałam po łużycku coś znaczy;-)
Usuńa ja myślałam ze to kapuśniak:) fajna nazwa.
OdpowiedzUsuń:-) Kapusta jest tylko ozdobą:-)
Usuńz ta nazwą to pewnie było tak : "Nie becz, tylko żryj" :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mój M. dosłownie powiedział to samo:-))
Usuńwygląda na smaczne połączenie składników - każdy z osoban bardzo lubię, wiec i całość nie mogłaby zawieść :)
OdpowiedzUsuńTaki niezły mix:-)
UsuńKto by beczał po TAAAKIEJ zupie :):)
OdpowiedzUsuń:-)) normalnie żałuję, że nie zrobiłam konkursu na nazwę:-))
UsuńFajna zupa, trzymam kciuki za wygraną:)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuję:-)
Usuńkapusta, kiełbasa mniam
OdpowiedzUsuńprzydałaby mi się taka na jutro na obiad :)
idealna po nartach!
OdpowiedzUsuńdziękuję za ten przepis :) muszę zrobić tę zupę :)
OdpowiedzUsuń