Jajka na gniazdach łososiowych
Nie
wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. No ale przecież nie ja jedna;-). Spróbowałam eksperymentalnie
farsz z dodatkiem kaszy kuskus i efekt był wyśmienity. Bardzo fajnie
współgrały kuleczki kawioru z kuskusem w nadzieniu. Pięknie prezentowały
się jajka w gniazdach łososiowych. Z pewnością będą ozdobą mojego
świątecznego stołu.
Dzięki temu przepisowi jak i 2 wcześniejszym (pasztet drobiowy i zupa) zostałam laureatem konkursu "Zostań mistrzem fotografii kulinarnej" i uczestniczyłam w warsztatach fotograficznych, z których relację napiszę w czasie późniejszym.
Składniki:
- 50 g kaszki kuskus firmy Kupiec,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 100 g łososia wędzonego w plastrach,
- majonez,
- sól, pieprz,
- kiełki rzodkiewki i słonecznika.
Przygotowanie:
Kuskus
zalać bulionem tak, aby poziom płynu przekraczał o 0,5 cm poziom
kaszki. Odstawić na 5 minut. Jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. 2
plastry łososia pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać rozdrobnione
żółtka z kaszką kuskus, łososiem, majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Na półmisku uformować gniazda z łososia i kiełków rzodkiewki, w środkach
umieścić połówki jajek wypełnione farszem. Udekorować kawiorem i
kiełkami słonecznika.
Znakomicie podane! Przepysznie!
OdpowiedzUsuńSylwestra spędzałam w stylu lat 20-tych i właśnie robiłam jaja z kawiorem ;)
OdpowiedzUsuńA kuskus bardzo lubię! :))
Bardzo efektowna propozycja na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają twoje jajeczka:) super przystawka:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują:) smakowite!
OdpowiedzUsuńWow, pyszności wy moje:)
OdpowiedzUsuńW moim domku, jajka też są podstawą świąt:)
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja bardzo mi się podoba, ale większość mojej rodziny jest zbyt dużymi tradycjonalistami żeby skusili się na inne niż te które są każdego roku.
Ale piękne te jajeczka :) nigdy nie robiłam z takim farszem, musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne jajeczka coś dla mnie takie połączenia. Z łososiem super pasują :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo elegancka wersja jajeczek, pięknie udekorują świąteczny stół:-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Mam w domu kaszę więc na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńjajka, łosoś - moje klimaty. Codziennie jem jajka, a w święta to chyba pobiję jakiś cholesterolowy rekord jak co rok;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę tak nadziane jajka.
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku:)
samo zdrowie, z wędzonym łososiem i kiełkami
OdpowiedzUsuńPyszne takie jajeczka!
OdpowiedzUsuńW okresie okołowielkanocnym pomysłów na jajka nigdy dość! Lubię połączenie z łosossiem. Bardzo ładnie zaprezentowałas te jaja. :-)
OdpowiedzUsuńjajeczka wygladają elegancko idealne, żeby zaprezentować sie przed goścmi. przede wszystkim nie banalne i inne niz to co już oglądałam na blogach kulinarnych ;D bo wiadomo idą święta ;d
OdpowiedzUsuńTakie zmysłów czarowanie , bo widzimy dekorację z kawioru na jajkach , ale dzięki kaszy kuskus jego fakturę wyczuwamy w całym farszu - bardzo pomysłowe Marzenko :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, boska dekoracja i ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń