Risotto z grzybami
I oto moje drugie risotto. Już chyba bez niego żyć nie mogę. Tyle lat zmarnowanych...
Składniki:
- 25 dkg ryżu Arborio,
- 25 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- oliwa,
- masło,
- oscypek starty lub parmezan,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
Przepis zgłoszony do akcji:
Pyszne, aromatyczne musiało być. Świetny pomysł na risotto!
OdpowiedzUsuńByło, było:-)
UsuńPodzielam miłość do tego dnia, z grzybami pychota! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobrze, że w porę przyszła;-)
UsuńA ja mam jeszcze w zamrażalniku paczkę z mrożonymi podgrzybkami :) już wiem jak skończy :):)
OdpowiedzUsuń:-) Tez jeszcze mam zamrożone i pewnie skończą tak samo:-)
UsuńBardzo lubię grzyby:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)
Pozdrawiam
Bogna
Już zaglądam:-)
Usuńteż się zakochałam w risotto, robiłam kilka razy ale z takimi ładnymi podgrzybkami nigdy. Marzenko tu pachnie Twoim, zaraz zwariuję;)
OdpowiedzUsuńDzięki Pestko, gdyby się dało to podrzuciłabym na poczęstunek:-)
Usuńjak ja dawno nie jadłam risotto....sama nie wiem czemu zapominam o takich pysznych daniach:)) Twoje świetne!
OdpowiedzUsuńJa dopiero sobie przypominam:-)) Dziękuję Karmel:-)
UsuńMarzena! super risotto! wygrasz:)
OdpowiedzUsuńDzięki Maju:-)
Usuńpysznie i jeszcze z dodatkiem oscypka
OdpowiedzUsuńsuper danie!
No oscypek pasuje idealnie:-)
UsuńMy love!
OdpowiedzUsuńzawsze wypijamy do niego dużo białego wina...
Smacznego!
O winie zapomniałam:-)
UsuńAle mi apetytu narobiłaś grzybki to ja pod każdą postacią leśne :-)
OdpowiedzUsuńTeż mam do nich słabość:-)
Usuńrisotto grzybowe, to ma zapach!!! Mmmmm uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
No fakt, zapach był niesamowity:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Usuńwygląda pysznie :) a wiesz że ja jeszcze nigdy sama nie robiłam risotto ;/
OdpowiedzUsuńNo ja za dużo też nie;-)
Usuńjak ja uwielbiam risotto, wprost ze wszystkim :) a grzybki chyba jeszcze mam w zamrażarce ;) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTo moje drugie, więc wszystko przede mną:-)
Usuńoj tak, z grzybami jest boskie! hehe widzę, że nie tylko mnie dopadła faza na risotto :D
OdpowiedzUsuńO tak, też mam fazę:-)
UsuńZ grzybami smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńMi chyba lepiej z dynią, ale to też jest super:-)
UsuńZ grzybkami bardzo smaczne, polecam =)
OdpowiedzUsuń:-))Dzięki:-)
Usuńa ja chyba muszę coś podobnego zrobic u siebie:) już mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPolecam to risotto:-)
UsuńO tak, risotto grzybowe, to jest coś co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa już też:-)
UsuńMarzenko szkoda,że bliżej nie mieszkasz,bo przyszła bym co rusz na degustację :D
OdpowiedzUsuńNo zapraszam, ale faktycznie trochę masz daleko;-)
UsuńPycha, ale zgłodniałam. Twoje risotto wygląda idealnie:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio dziękuję:-)
UsuńRobiłam risotto raz i nie przypadło mi do gustu, muszę chyba spróbować z innego przepisu...
OdpowiedzUsuńJa tez miałam podobne nastawienie. Kiedyś raz spróbowałam i była tak jedna wielka mamałyga...Ale to jest pyszne:-))
UsuńZ grzybami, to jedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńA do tego dużo chłodnego białego wina;)
Pozdrowienie!
Tak, z winem jest exytra. Pozdrawiam:-)
UsuńO, proporcje identyczne jak moje. Tylko ja na obczyznie robie z pieczarkami i suszonymi prawdziwkami. Musze sie wybrac do polskiego sklepu po podgrzybki i sprobowac takiej lesnej wersji.
OdpowiedzUsuńPodgrzybki są chyba najbardziej intensywne zapachowo:-)
UsuńUwielbiam risotto. Lubię je i przygotowywać i pochłaniać z wielkim smakiem :-D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:-)
Usuńjedno z moich ulubionych dań:) z grzybkami też musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj jest:-)
UsuńJak ja uwielbiam risotto :) Wersja z podgrzybkami była pierwszą jaką zrobiłam i smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Moja pierwsza wersja była z dynią:-)Pozdrawiam:-)
Usuń