Crumble z rabarbarem
Chciałam Wam zaproponować bardzo prosty, ale efektowny deser - crumble. Jego smak przerósł moje wyobrażenie o nim. Będę go robiła przy każdej nadarzającej się okazji, jestem zachwycona doznaniami smakowymi. Zapewne jeszcze nie raz będzie wpis o innych wariacjach zapiekanych owoców.
Uwielbiam przygotowywać małe porcyjki dla każdego osobno, a ten deser doskonale się nadaje do takiego podania. Do tego gałka lodów lub łyżka gęstego jogurtu i mówię Wam nikt się nie odzywa podczas konsumpcji. Panuje absolutna cisza do momentu wyskrobywania resztek z naczynek:-) Na Dzień Mamy idealny:-) Zapraszam:-)!
Składniki:
- na każdą osobę po 2 laski rabarbaru,
- masło do wysmarowania naczynek,
- 1 łyżeczka cukru na każde naczynko,
- 25 g masła,
- 25 g mąki,
- 25 g cukru.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe 1-2 cm kawałeczki, wymieszać z cukrem. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Naczynka wysmarować masłem, wsypać owoce, zasypać kruszonką i zapiekać w temp. 180 stopni C przez około 20-30 minut. Podawać z lodami, jogurtem lub śmietaną.
Dodane do akcji:
Ojej, jaka uczta dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy zrobiłam crumble w sezonie zeszłorocznym. Od tamtej pory powtórek było bez liku.
OdpowiedzUsuńZupelnie nie dziwi mnie więc Twój zachwyt:-). Crumble to przepyszny i przeprosty deser. Wersję rabarbarową z chęcią wypróbuję.
Miłej niedzieli:-)!
Pysznie!
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem dobrze mieszają się słodkie i kwaśne smaki.
Owoce pod kruszonką to moje najszybsze desery.
I mam ich na koncie sporo tej wiosny.
Co za pyszności, popatrzę chociaż. Na pewno już wszystko zjedzone :-)
OdpowiedzUsuńale smakołyki :)
OdpowiedzUsuńNO przecież od kilku dni rabarbar w lodówce czeka na pomysł!
OdpowiedzUsuńDziś wiem co zrobię jutro, świetnie.
Marzenko ,na kruszonkę proporcje podane też na jedną porcję ?
A właściwie to nieważne, bo nawet jeśli zrobię dużo za wiele,
to mogę kruszonkę zamrozić.
Pychota!
Uwielbiam zapiekane owoce z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu zrobiłam za dużo kruszonki i wstawiłam nadmiar do zamrażarki... Ciekawe czy się nadaje do użycia jeszcze ;))
I'd love to have a taste of it
OdpowiedzUsuńit looks so g ood.
ja robiłam kiedyś z jabłkami i przyznaję jest wspaniałe!!
OdpowiedzUsuńprzepadam za crumble! już się nie mogę doczekać by zrobić takie z truskawkami - puszczają pyszny sok :)
OdpowiedzUsuńWOW, NIC NIE POWIEM PÓKI NIE SPRÓBUJĘ !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane owoce, pycha! Zawsze smakują :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjakie pyszności! aż ślinka cieknie:) zazdroszczę Twojej rodzince:)
OdpowiedzUsuńcrumble, to ja mogę o każdej porze dnia i nocy:) ubóstwiam w każdym wydaniu:)boskie!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńfajne! mniaam
OdpowiedzUsuńJeśli w Twoim, Marzenko, wykonaniu, to na pewno przepyszne!;)
OdpowiedzUsuńpycha! Dziękuję Ci za propozycję do akcji rabarbarowej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, ale jeszcze nigdy nie próbowałam wersji z rabarbarem. Co za strata. Muszę to szybko nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńostatnio chodzą za mną crumble, rabarbarowe muszą być boskie:D
OdpowiedzUsuńMarzenko, no to zabawa na crumble :) Ty dzisiaj , ja jutro :)
OdpowiedzUsuńmuszę go w końcu zrobić, no muszę! mm. aż tutaj poczułam jego zapach <3
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych deserów :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser :) najczęsciej robię go z jabłkami ;) Twój wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńEla byłaby zachwycona. To jej konik.
OdpowiedzUsuńja sobie chętnie popatrzę .... i pomarzę ;D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Rewelacja ! Ależ bym zjadła ..... mmmmmm
OdpowiedzUsuń...jaki fantastyczny blog!
OdpowiedzUsuńTeraz już nie będę miała problemu z tym, co ugotować na obiad - skorzystam ze ściągi....... hihi! ;)
Pozdrawiam z Köln
Witaj i rozgość się, zapraszam przy okazji na urodziny bloga - pierwsze :-)
UsuńDzisiaj tak myślałam, że muszę zrobić crumble z rabarbarem:)) Ubiegłaś mnie, ale zdecydowanie jeszcze bardziej mam na nie ochotę:)
OdpowiedzUsuńDzięki wszystkim za miłe komentarze, pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mini zapiekanki ... tak gdy każdy ma swoją porcję ...
OdpowiedzUsuńOwoce pod kruszonką - POEZJA !!!
zabieram się za zrobienie takiego crumble wg Twojego przepisu, czuję, że będzie pysznieeeee! :)
OdpowiedzUsuń