DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I SEREM
Drożdżówki z rabarbarem i serem
Najlepsze bułeczki z rabarbarem
Rabarbar króluje wszędzie, więc nie mogło zabraknąć go i u mnie. Dodatek twarożku to wspaniały pomysł i z rabarbarem smakował po prostu genialnie.
Zapraszam na ślimaczkowe drożdżówki z zawiniętym twarożkiem i rabarbarem:-)
Składniki ( na około 20 bułeczek) ( tu ciasto oryginalne, bo w przepisie pomnieszyłam odpowiednio proporcje):
- około 25 dkg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 1 jajko,
- 0,5 szkl. mleka,
- 2,5 dkg drożdży,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1,5 łyżki oleju,
- 150 g twarożku homogenizowanego waniliowego,
- kilka łodyg rabarbaru.
- 2,5 dkg masła roztopionego,
- 2,5 dkg mąki,
- 2,5 dkg cukru.
Przygotowanie:
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę, wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować na prostokąt około 30x35 cm. Rozsmarować twarożek i rozsypać kawałki obranego rabarbaru.Zwinąć w rulon dłuższym bokiem. Pokroić na 2 centymetrowe plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. układać bułeczki, poczekać chwilę na wyrośnięcie. W tym czasie przygotować kruszonkę. Rozstopić masło i wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać bułeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Cudne rabarbarowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym jedną właśnie teraz,po zakupach na targu...
Z rabarbarem, jak dawno nie jadłam, pycha:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne drożdżówy! Narobiłaś mi wielkiej chęci na nie!
OdpowiedzUsuńBOSKIE!
OdpowiedzUsuńRabarbar, oj narobiłaś mi ochoty ...
OdpowiedzUsuńteraz przez cały dzień będzie za mną chodził ten smak :)
Fajne połączenie rabarbaru i twarożku!
OdpowiedzUsuńPrzypomniała mi się chałka jaką dostawaliśmy na drugie śniadanie w podstawówce :). Zawsze zjadaliśmy całą górę z kruszonką, a potem męczyliśmy resztę :).
OdpowiedzUsuńZa tydzień Za Rzeką pozrywam sobie rabarbar :)
O jejku! Ale cudne te ślimaczki.A jakie trafne połączenie! Ser i rabarbar! Pysznie w tym poście.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJuż czuje ich zapach, u mnie właśnie się rozchodzi bo piekę buły z rabarbarem. Piękne ci wyszły:-)
drożdżówkiiiii! <3 ale piękne kształtne ci wyszły, musiałaś w to dużo pracy włożyć:)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że na zdjęciach wyglądają jak te z półek cukierni... A połączenie smaków idealne, gratulacje.
OdpowiedzUsuńpoczęstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńcieknie mi slinka po stopach:) właśnie coś takiego mi się teraz marzy:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twojego przepisu na drożdżowe, wyglądają fantastycznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne buły ... tą kruszonką mnie kupiłaś :)
OdpowiedzUsuńświeże drożdżówki i szklanka gorącego mleka z miodem... rozmarzyłam się- ale to idealne śniadanie dla mnie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Marzenko, jeśli zostało Ci kilka to wyślij mi, będę miała na śniadanko :) wyglądają pysznie :) uwielbiam wypieki z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńśliczne i apetyczne, cudeńka!!:)
OdpowiedzUsuńpycha!:) u Ciebie drożdżówki, a u mnie ciacho z rabarbarem:D
OdpowiedzUsuńchodzą za mną takie z serem i rabarbarem - już nawet mam wydrukowany przepis, oby tylko jeszcze czas się znalazł na zabawy z drożdżowym :)
OdpowiedzUsuńpiękne bułeczki :) nabrałam ochoty na takie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiaaamm..
OdpowiedzUsuń:)
A niech mnie!! Wygladają szałowo, jak te sprzedawane na moim ulubionym targu w Borach. Chylę czoła!!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z rabarbarem to taka klasyka tego sezonu i to w jakim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują