Drożdżowiec z rabarbarem
Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam!
Składniki:
- około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 3 jaja,
- 1 szkl. mleka,
- 5 dkg drożdży,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3 łyżki oleju,
- rabarbar lub inne owoce wg uznania.
Dodatkowo na kruszonkę:
- 5 dkg masła roztopionego,
- 5 dkg mąki,
- 5 dkg cukru.
Przygotowanie:
W shakerze
wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski,
dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki
dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi
swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać
chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki
kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C,
zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z
nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto,
żeby nie było zakalca.
Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od
sezonu.
Dodane do akcji:
a moja drożdżóweczka właśnie stygnie. taka z truskawkami, mm :]
OdpowiedzUsuńale rabarbarowa też pycha!
WSPANIAŁE to Twoje ciasto, aż ochota wielka by kawałek zjeść :))))))))))))
OdpowiedzUsuńno tak, ciepłe mleko i kilometr ciasta drożdżowego, to dla mnie prawdziwa uczta !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasia wie co dobre :D
UsuńSerdeczności Marzenka!!!
mniaam, uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
Muszę koniecznie spróbować, bo szukam ciasta drożdżowego idealnego! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zapach drożdżowego ciasta w domu:) to jest dom!:D pyszne ciasto Marzenko, porywam kawałek do kawki:)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda wspaniale! Z przyjemnością wprosiłabym się na mały poczęstunek...:-)).
OdpowiedzUsuńostatnio przepadam za takimi
OdpowiedzUsuńporywam kawałek na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
Jakie rozkosznie puchate!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
ciasto drożdżowe, mleko i nic więcej nam nie trzeba;)) wspomnienia wakacji u Babci:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe. A z rabarbarem jeszcze nie robiłam w takiej formie, ale czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie ciasto rośnie będzie też drożdżowiec z rabarbarem. Chyba będę musiała sie ewakuować z domu ha ha bo te zapachy mnie zawsze kusza:-)
OdpowiedzUsuńNawet u mnie pachnie!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko, odpisałam u mnie na blogu :))) Nie mam Twojego adresu maila :(
OdpowiedzUsuńszukam przepisu na taką typową wiejską drożdżówę... Pulchną, wysoką, wilgotną, pachnącą wanilią ze słodką obfitą kruszonką i ewentualnie kiścią kwaskowatych owoców aaah...
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto drożdżowe :) a z rabarbarem jeszcze nie jadłam :) poczęstujesz mnie kawałkiem? :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszyste:)
OdpowiedzUsuń