Zupa krem z białych szparagów



Sezon szparagowy się kończy, a do mnie dotarło, że nie mam na blogu zupy, którą najczęściej robię w tym okresie, a mianowicie kremu z białych szparagów.


Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 4 szalotki,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g śmietany 18%  tł.,
  • sól, pieprz biały,
  • słonecznik łuskany uprażony,
  • kiełki do ozdoby.
Przygotowanie:

Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je  ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć szalotki i pokrojone szparagi (zostawić tylko główki). 

 
Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut.  Wrzucić główki na sam koniec i chwilę pogotować, następnie je wyłowić. Dodać  przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem główkami odłożonych szparagów i kiełkami. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Można również podawać z grzankami.


Komentarze

  1. Ależ pieknie podałas tę zupkę! Krem ze szparagów to jeden z moich wiosenno i wczesnoletnich kulinarnych faworytów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra zupa! :)
    Szkoda, że - tak, jak wspomniałaś - sezon na szparagi powoli się kończy...

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi dla mnie mogłyby być przez cały rok:-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. Swietnie, Marzenko, przypomniałaś mi o wiązce białych szparagów w mojej lodówce, miałam zrobić tartę, będzie zupa z Twojego przepisu.
      Pysznie wygląda.

      Usuń
  3. Pyszna!
    Uwielbiam szparagowe.
    Ja nie pokazałam na blogu mnóstwa potraw ze szparagami,bo się nie da...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber to fakt :-) Ale to jest taka podstawa:-) Pozdrowionka :-)

      Usuń
  4. Pyszna, chętnie wypróbuję, ale w przyszłym roku, bo jeszcze kupiłam ale zielone :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Ja widziałam wczoraj białe szparagi,których smak jest mi narazie nieznany,i nie kupiłam,a byłaby okazja do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że mnóstwo ciekawych rzeczy mnie ominęło... Muszę nadrobić zaległości, jak tylko uporam się ze swoimi domowymi - bardzo jestem wszystkiego ciekawa. Marzeno! Krem z białych szparagów królewska zupa, ale do mnie ten smak nijak nie przemawia:-( Jakaś dziwna jestem.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. smaczna zupka :) pięknie ją podałaś!!

    OdpowiedzUsuń
  8. rany jak ja kocham taką zupkę:) marzę o niej zawsze cały rok:D

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała zupa, pięknie podana!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam w tym roku krem z białych szparagów, bardzo mi smakował :) chętnie spróbuję za rok Twojego :) zrobiłaś przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna aranżacja;) a zupa zapewne nic dodać, nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię szparagowy krem! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oblizuję się ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmmm ja to jednak nie do konca lubie szparagi. Jakos takos wyszlo mi ostatnio. Ale zupki krem kocham wszystkie, wiec i ta przypadlaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie pyszności to ja chętnie jadam, pięknie podana zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo mi sie podoba ten przepis. Chętnie bym sobie podjadła !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  18. białe szparagi? Szczerze przyznam, że nie słyszałam.. muszę nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam zupę krem z białych szparagów. Białe można jeszcze dostać, zielonych niestety już nie widziałam. Smakowite zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię i ubolewam, że sezon na szparagi taki krótki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne