Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem
Ten makaron, a raczej sos krewetkowy do niego w połączeniu z halibutem daje niezwykłe doznania smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Dodaję to danie do konkursu dla blogerów pt.:" Makaronowe inspiracje Lubelli"
Składniki (3-4 porcje):
- 250 g makaronu Lubelli Farfalle (Kokardki),
- 4 porcje fileta z halibuta,
- 0, 5 kg krewetek koktajlowych,
- pół cebuli,
- 1 por,
- 1 szkl. bulionu warzywnego,
- koperek,
- sok z cytryny,
- 1-2 łyżki śmietany 18%tł.,
- 1 łyżka masła,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła dodać posiekaną cebulę i pora, podsmażyć do momentu aż zmiękną warzywa. Zalać bulionem, chwilę poddusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę. Na koniec wrzucić krewetki i koperek.
Halibuta przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego piekarnika, chwilę zapiekać. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Makron wymieszać z sosem krewetkowym, ułożyć na wierzchu zapieczoną rybę.
pycha ! uwielbiam makaron :)
OdpowiedzUsuńświetne danie z makaronem :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie! Ty zawsze cos smakowitego skombinujesz;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron:)
OdpowiedzUsuńwow! pyszności:)
OdpowiedzUsuńporywam twój talerz:) wspaniale podana rybka!
OdpowiedzUsuńmmmmm ... KREWETKI !!! dawno ich nie jadłam ...
OdpowiedzUsuństrasznego smaka mi narobiłaś tym danie :)
Smakowite połączenie! Lubię :)
OdpowiedzUsuńkrewetki to chyba bym sobie podarowała, ale ten halibut już kusi :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszność, oj zjadłoby się :-)
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze i wszędzie :) Pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńSos krewetkowy z makaronem...pychotka!:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak mi teraz burczy w brzuchu. Jeszcze przed obiadem, a u Ciebie takiie pyszności!
OdpowiedzUsuńJa jestem jakaś dziwna, bo nie lubię owoców morza ;) ale muszę przyznać, że przygotowujesz dania z górnej półki!
OdpowiedzUsuńMarzenko, jak zwykle u Ciebie moje smaki, zwykle dodaję sos rybny do śmietany lub ostrygowy, ale z krewetkami na pewno smakuje wybitnie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWielką fanką ryb nie jestem, więc poczekam na Twoje kolejne pyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńale pycha! moje smaki:)
OdpowiedzUsuńLubella na bogato!
OdpowiedzUsuńTaki sos uwielbiam.
znam inne lepsze makarony niż Lubella, ten chyba nie jest z mąki durum (semolina). Popieram poleskie, ale tym razem mówię NIE lubelli.
OdpowiedzUsuńDanie naprawdę wydaje się być smaczne.
Pozdrawiam serdecznie, Ella
Dzięki wszystkim za miłe słowa;-))
OdpowiedzUsuń