Roladki z łososia nadziewane serem ricotta i kurkami z sosem kawiorowym
Dzisiaj wszędzie królują rogale marcińskie i gęsina. I choć to wszystko dzisiaj mam, wyłamię się i zaproponuję Wam roladki z łososia;-)
Chyba
najlepiej łososia lubię na zimno. Tę przystawkę serwuję za Robertem
Sową. Jeśli nie macie kurek można spokojnie użyć innych grzybów, np
boczniaków, bo są też takie chrupiące i myślę, że będą również wspaniale
współgrały. Ja na szczęście zawsze staram się mieć kurki w swojej
zamrażarce.
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
- 100 g sera ricotta,
- 1 cebula,
- 1 łyżka parmezanu,
- Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, tymianek, bazylia do smaku,
- 50 ml koniaku,
- 100 g kurek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- Sok z ½ cytryny,
- 3 łyżki czerwonego kawioru,
- Sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku.
Przygotowanie:
Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia
dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku
bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki. Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.
Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki. Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.
Łosoś na bogato!
OdpowiedzUsuńWiele smaków zawiniętych w rybę.
Brzmi intrygująco...
I smakowo również intryguje, pozytywnie oczywiście :-)
Usuńbardzo wytworna przystawka mmm
OdpowiedzUsuń:-) o tak:-)
UsuńWygląda świetnie, zastanawiam się na smakiem i chyba musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) Polecam wypróbować :-)!
UsuńRaczysz gości! Buziaki!
OdpowiedzUsuńJuż pojechali, ale raczyłam:-)
Usuńuwielbiam wędzonego łososia :)
OdpowiedzUsuńJa w sumie najbardziej lubię łososia wędzonego właśnie:-)
UsuńMarzenko, wygląda bardzo smakowicie!:)))
OdpowiedzUsuńOlu dzięki :-)
UsuńPrzystawka pierwsza klasa. Uwielbiam łososia.
OdpowiedzUsuńA jak przechowujesz kurki? Mrozisz surowe? Ja zamroziłam podduszone z cebulką i to nie był dobry pomysł :(
Alu, surowych się nie nmrozi, bo wtedy są strasznie gorzkie. Najlepiej chwilę poddusić lub podgotować z cukrem i solą, ale bez cebuli. Właśnie ten cukier likwiduje tę gorycz. Tak kiedyś wyczytałam i teraz tylko tak robię i jest ok:-)
UsuńDla gości w sam raz:)
OdpowiedzUsuńkobieto zlituj się!:D co za pyszności! wszystko co lubię na jednym talerzu:D
OdpowiedzUsuńsame rarytasy u Ciebie! paluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńależ na bogato! łosoś, kawior-ulalal :D
OdpowiedzUsuńZestawienie smakowe przepyszne!
OdpowiedzUsuńłosoś wędzony - mogłabym jeść nawet samego, a tu w tak pysznym towarzystwie
OdpowiedzUsuńTaka roladka, to pyszności! i ten sos kawiorowy, to już rarytasy :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to niesamowita przekąska na przyjęcia!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńBogactwo smaków!
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię tego na zimno:)
Ależ to wykwintne!!! Pycha, Marzenko!!
OdpowiedzUsuńRybnie , pysznie , morsko:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z przyjemnością :) bardzo wykwintne danie!
OdpowiedzUsuńFajna bogata przystawka. Sama bym chętnie zjadła z sosem z kawiora nie miałam okazji jeść jeszcze :-)
OdpowiedzUsuńWow! Powiew luksusu. :-)
OdpowiedzUsuńKrólewska przystawka! Doskonały pomysł i pięknie podane
OdpowiedzUsuń