Roladki z łososia nadziewane serem ricotta i kurkami z sosem kawiorowym


Dzisiaj wszędzie królują rogale marcińskie i gęsina. I choć to wszystko dzisiaj mam, wyłamię się i  zaproponuję Wam roladki z łososia;-) 
Chyba najlepiej łososia lubię na zimno. Tę przystawkę serwuję za Robertem Sową. Jeśli nie macie kurek można spokojnie użyć innych grzybów, np boczniaków, bo są też takie chrupiące i myślę, że będą również wspaniale współgrały. Ja na szczęście zawsze staram się mieć kurki w swojej zamrażarce.

Składniki:
  • 300 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach,
  • 100 g sera ricotta,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, tymianek, bazylia  do smaku, 
  • 50 ml koniaku,
  • 100 g kurek,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 3 łyżki czerwonego kawioru,
  • Sól, cukier, pieprz czarny mielony  do smaku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku.

Przygotowanie:
 
Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki. Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.



Komentarze

  1. Łosoś na bogato!
    Wiele smaków zawiniętych w rybę.
    Brzmi intrygująco...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakowo również intryguje, pozytywnie oczywiście :-)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, zastanawiam się na smakiem i chyba musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja w sumie najbardziej lubię łososia wędzonego właśnie:-)

      Usuń
  4. Marzenko, wygląda bardzo smakowicie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przystawka pierwsza klasa. Uwielbiam łososia.
    A jak przechowujesz kurki? Mrozisz surowe? Ja zamroziłam podduszone z cebulką i to nie był dobry pomysł :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, surowych się nie nmrozi, bo wtedy są strasznie gorzkie. Najlepiej chwilę poddusić lub podgotować z cukrem i solą, ale bez cebuli. Właśnie ten cukier likwiduje tę gorycz. Tak kiedyś wyczytałam i teraz tylko tak robię i jest ok:-)

      Usuń
  6. kobieto zlituj się!:D co za pyszności! wszystko co lubię na jednym talerzu:D

    OdpowiedzUsuń
  7. same rarytasy u Ciebie! paluszki lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ na bogato! łosoś, kawior-ulalal :D

    OdpowiedzUsuń
  9. łosoś wędzony - mogłabym jeść nawet samego, a tu w tak pysznym towarzystwie

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka roladka, to pyszności! i ten sos kawiorowy, to już rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że to niesamowita przekąska na przyjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bogactwo smaków!
    Ja też najbardziej lubię tego na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to wykwintne!!! Pycha, Marzenko!!

    OdpowiedzUsuń
  14. zjadłabym z przyjemnością :) bardzo wykwintne danie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna bogata przystawka. Sama bym chętnie zjadła z sosem z kawiora nie miałam okazji jeść jeszcze :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Królewska przystawka! Doskonały pomysł i pięknie podane

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne