Gravlax z łososia
Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie. Ja miałam przyjemność kosztowania po raz pierwszy w tej wersji, na babskiej, zakładowej imprezie. Autorem była Iwonka, która dogadzała nam, serwowanym na chlebie kawałkiem, wydawało się wędzonej ryby, pomiędzy ożywioną dyskusją blisko 20 kobiet:-) Jakież było nasze zdziwienie - łosoś okazał się surowy, macerowany w przyprawach blisko 24 h.
Podaję przepis za Iwonką:-)
Składniki:
- kawałek fileta z łososia,
- sól morska gruboziarnista,
- pieprz kolorowy grubo zmielony,
- koperek (świeży lub suszony),
- ja dodałam dodatkowo cukier,
sos musztardowo-miodowy :
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Łososia umyć, wytrzeć do sucha. Obsypać solą tak, żeby przykryła cała powierzchnię ryby, na wierzch pieprzem pokryć warstwę soli, posypać niewielką ilością cukru, a na samą górę gruba warstwa koperku, żeby całość przykryć. Owinąć ciasno rybę folią spożywczą, przygnieść deską i wstawić do lodówki na 24 - 48h. Przed podaniem można usunąć przyprawy. Kroić w bardzo cienkie plastry.
Składniki sosu wymieszać i podawać razem z łososiem. Sos nie jest konieczny, jednak wydaje mi się, że pasuje idealnie.
marynowany łosoś na różne sposoby to mój ulubiony sposób na tę rybę.
OdpowiedzUsuńsmażone "dzwonki" jakoś mnie nie podniecają, a może dlatego, że nie znalezałam dla nich jeszcze właściwych dodatków.... :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Po królewsku! Pycha!
OdpowiedzUsuńlubię łososia :) do tej pory wędzonego jadłam i smażonego tylko :) ale taki macerowany musiał być pyszny !
OdpowiedzUsuńRobię. :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia przepiękne. :)
fantastyczny! musze wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńPyszności podajesz!
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony sposób na łososia.
W tym roku będzie chrzanowo- buraczkowy.
Czekalam Marzenko na Twojego lososia:-), zapowiada sie fantastycznie a zaprezentowalas go cudnie!
OdpowiedzUsuńłosoś jest przepyszny, polecam go macerować w takim sosie
OdpowiedzUsuń3 łyżki musztardy gruboziarnistej
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
Mieszamy, smarujemy z wierzchu fileta z łososia, na wierzch kładziemy pierzynkę z koperku. Zawijamy w folię, Wtedy super czuć posmak musztardy:)
Bardzo ci dziękuje za ten przepis;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA zdjęcia jakie śliczne:)
jak spojrzałam na zdjęcie, byłam przekonana, że łoś jest wędzony, a tu proszę! zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTakiego łososia to mogę jeść. Nie przepadam za ta rybą ale w tej wersji jest pyszna. :-)
OdpowiedzUsuńTo absolutnie najsmaczniejszy sposób na świeżego łososia !
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia Marzenko
Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie
Łososia uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńAleż te Twoje zdjęcia są profesjonalnie piękne !
OdpowiedzUsuńu Ciebie Marzenko jak zawsze ciekawe i nowe smaki :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia :) wygląda cudownie :) na pewno był smaczny
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, szczególnie to pierwsze;) danie proste, a z pewnością cieszące podniebienie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przekąska:)
OdpowiedzUsuńPo pańsku i z rozmachem, pycha:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, zdjęcia urzekające!
OdpowiedzUsuńPropozycja znana mi od dawna, tak przygotowuję do sushi, bo nie wszyscy lubią surową rybę. A ja lubię łososia na wszelkie sposoby, fajnie,że dzielisz się tym przepisem właśnie przed świętami.
Pozdrawiam
Jak widzę łososia to aż się trzęsę, tak bardzo chciałabym go zjeść... idealny :)
OdpowiedzUsuńZaczytałam się w tym przepisie:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś teraz wiem jak zrobić go w domu. Dzięki za przepis i urokliwe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMarzenko,musi byc bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńno prezentuje się nieziemsko! Szkoda w ogóle sięgać łapami po taki rarytas! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Z wielka chęcią wykorzystam. :-)
OdpowiedzUsuń