Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce z buraczanymi wstążkami
Ostatnio jemy coraz więcej ryb. I dlatego właśnie ryba jest moim bohaterem w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda. Do przygotowania mojego dania sięgnęłam po propozycję z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i mnogością zastosowań, które można wykorzystać z jej udziałem. U mnie była spoidłem panierki i podstawowym tłuszczem do podsmażenia warzyw. Wpasowała się idealnie.
Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.
Tu znajdziecie więcej informacji o konkursie.
Składniki:
- 300 g fileta bez skóry dorsza atlantyckiego,
- 100 g orzechów włoskich,
- pęczek natki pietruszki, bazylii,
- 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
- sól, biały pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
buraczane wstążki:
- 3 długie buraki,
- 1 łyżeczka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
- sok z cytryny,
- 10-15 nasion kardamonu,
- sól.
Przygotowanie:
Rybą podzielić na 2 porcje, natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odstawić na minimum 2 h. Orzechy i zioła drobno posiekać. Na patelni roztopić smalczyk i połączyć z orzechami i ziołami. Nałożyć grubą warstwę panierki na rybę. Piec około 20 minut w 190 st.C.
Buraki obgotować, obrać i pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Nasiona kardamonu rozłupać i rozkruszyć pesteczki. Na patelni roztopić smalczyk, dodać buraki, skropić sokiem z cytryną. Doprawić kardamonem i solą. Dusić dosłownie chwilkę, żeby warzywa się nie rozpadły.
Na talerzu ułożyć rybę i wstążki buraczane. Można przybrać kiełkami.
Sądząc po składnikach danie znakomite! Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilko:-)
UsuńMarzenko, świetnie to wykombinowałaś!
OdpowiedzUsuńJa byłam zaskoczona fajnym smakiem tego smarowidła. :)
A buraczki - rewelacja! :D
Tak, te buraczki to moja ostatnio miłość:-)
Usuńale wykwintnie:) mnie też posmakował ten smalczyk:)
OdpowiedzUsuńTo czekam w takim razie na Twoje zastosowanie;-)
Usuńrybę też staram się częściej robić :) szczególnie na jakiś nowy i smaczny sposób :)
OdpowiedzUsuńTyle można z nią kombinować...;-)
UsuńCiekawy smak musi mieć ten roślinny smalczyk. Nie wspomnę już o dorszu w panierce i kardamonowych buraczkach. :)
OdpowiedzUsuń:-)) Wszystko fajnie pasuje:-)
UsuńŚwietny dorsz! Idealne buraczki! Jestem jak najbardziej na tak za takim obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam serdecznie:-)
UsuńPięknie podana rybka. Sama jestem ciekawa smalczyku :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, zaskakujący;-)
UsuńFajne połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuńTak też mam to samo odczucie:-)
UsuńWygląda smakowicie, bardzo! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana :) Pozdrowienia
Bardzo dziękuję:-)
UsuńJestem za takim połączeniem, a wstążki które ostatnio serwujesz bardzo ładnie ubierają talerz :) Co spoczywa pod Twoim dorszem? Wygląda na chrupiące i pyszne :)
OdpowiedzUsuńMam jazdę ostatnio na takie warzywne wstążki:-) A to chrupiące pod dorszem, to moja próba na placki z kapusty kiszonej:-)
Usuńobłedna ta panierka :) placek z kiszonej kapusty? ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPlacki z kiszoną kapustą to u mnie nowość:-)
UsuńSmakowitej pajdy nie próbowałam,
OdpowiedzUsuńale dorsza w orzechowej panierce
z buraczkami pożarłabym z rozkoszą:)
Madziu, zapraszam:-)!
UsuńApetyczne danie! uwielbiam rybę i buraczki:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Tej pajdy nie jadłam i jakoś nie mam przekonania. Ale buraczki ( mimo mej pierwotnej niechęci) bardzo do mnie przemawiają/
OdpowiedzUsuńBuraczki z kardamonem polecam, z pajdą robiłam pierwszy raz, ale naprawdę dobrze smakuje:-)
UsuńTeraz to dopiero zgłodniałam...:)!
OdpowiedzUsuń...:-))
UsuńPanierka niczego sobie;) Szacunek za to danie!
OdpowiedzUsuńReniu, wielkie dzięki :-)
UsuńWidzisz Marzenko jaką wspaniałą propzycję udalo Ci się zaprezentować:-). Trzymam kciuki:-)
OdpowiedzUsuńZmobilizowałam się po naszej rozmowie :-)
Usuńjakie dobre:)
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuńsuper pomysł na orzechowo-ziołowe połączenie!
OdpowiedzUsuńfajnie się komponuje z rybką:-)
UsuńNo bardzo smakowicie wygląda! Gosia O.
OdpowiedzUsuńGosiu, dzięki:-)
UsuńPyszne i eleganckie danie!
OdpowiedzUsuńTakie chciałam, żeby było, dzięki:-)
UsuńPysznie skomponowane danie.
OdpowiedzUsuńDorsz bardzo elegancki!
Amber, dzięki:-) I serdecznie polecam:-)
Usuńbardzo mi się podoba pomysł panierki dla dorsza- mieszanka orzechów i bazylii. Z jeden strony szalenie aromatyczne, a z drugiej, to fajny kontrpunkt tekstury dla ryby.
OdpowiedzUsuńW dodatkach... buraczki powiadasz- odważnie, na talerzu bedzie czerwono, ale za to z pudrowym smaczkiem kardamonu, który Kasia uwielbia
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Oo i Tobie przypadło do gustu? :-) Jak wrzucałam posta, to od razu pomyśłałam - ciekawe, czy Kasia powie, że coś
Usuńprzekombinowałam?;-)) Pozdrawiam serdecznie:-)
Wspaniała panierka! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMarzenko Ty jak zawsze czarujesz smakami :) zjadłabym z przyjemnością!
OdpowiedzUsuńZrobiłeś mi smak - ryby można robić na wiele sposobów. Na bardzo wiele - uważam, że te ryby są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń