Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej
Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą truskawek:-) Nieprawdaż?
W ogóle ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.
Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu:-) Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?
Składniki na 4 porcje:
- 600 g łososia norweskiego,
marynata do łososia:
- 0,5 limonki,
- 2-3 łyżki tequili,
- 3 łyżki oleju z kukurydzy,
- 1 papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym - można uzyć papryki słodkiej wędzonej),
- 1ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
- sól i pieprz,
salsa truskawkowa i z groszku cukrowego
- 12-16 dużych truskawek,
- 200 g groszku cukrowego,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół papryczki chilli,
- 1 limonka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej filety z łososia około 2h. Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, kawałeczki papryczki chilli. Doprawiamy pieprzem.
Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej wody z lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki,doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z groszku cukrowego, obok nakładamy salsę truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub ryż smażony.
Smacznego!
No Marzenko, łosoś po królewsku! Z truskawkami - pycha!
OdpowiedzUsuńWspaniałości!! Całość wygląda niczym w najlepszej restauracji !
OdpowiedzUsuńna prawdę bardzo apetycznie podany łosoś :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, przepięknie podałaś to danie!;)
OdpowiedzUsuńMarzenko Kochana, nasze kubki smakowe waaaaarrrriują!!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Tapenda
Marzena , z pewnoscia to przepyszne danie...Ale zdjecia sa poprostu fantastyczne !:)
OdpowiedzUsuńJesli wpis sie zdubluje to nie moja wina bo cps mi tu wszystko szwankuje jakby...:) W kazdym razie mistrzowsko to wszystko pokazalas...
wygląda bosko! aż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWiesz co!? co za pyszności!!!!:)
OdpowiedzUsuńjak tu u Ciebie swiezo :))) i przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńBoszszszsz, gdzie ja o tej porze kupie rybę???:)
OdpowiedzUsuńto sie nazwa boskie połączenie:) cudowne danie, jeszcze cudowniej podane:) achh
OdpowiedzUsuńUwiodłaś mnie truskawkową salsą i groszkiem cukrowym, za który dałabym się pokroić :)
OdpowiedzUsuńrewelacja takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńta salsa truskawkowa - rewelacja! dla całości brak mi słów ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja na obiad :) Zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Zjadłabym go tu i teraz! I jeszcze te truskawki!
OdpowiedzUsuń