Jagnięcina grillowana, rozmarynowe ziemniaki i kalafiorowe tzatziki - mięso




Jagnięcina w naszym mieście jest prawie nieosiągalna, ale prawie oznacza, że czasami  jednak jest do dostania;-) W związku  z tym, że rzadko bywa u nas chciałam, aby smakowała wybornie. Macerowałam ją w bejcy z dodatkiem pomidorów i czerwonego wina, potem chwilkę grillowałam, a dodatkiem były smażone młode ziemniaki z rozmarynem. 
I co można się przenieść do słonecznej Grecji?;-) Oj można:-) Ale ciekawe co Grecy powiedzieliby na kalafiorowe tzatziki - pewnie by się zdziwili;-))





Składniki na 2 osoby:
  • 2-4 kotleciki jagnięciny z kostką,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy,
marynata do mięsa:
  • 2- 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ( u mnie Pudliszki),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki czerwonego wina,
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 gałązki rozmarynu,
  • sól, pieprz,
 tzatziki:
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • kilka różyczek surowego kalafiora,
  • 2 ząbki czosnku,
  •  sól, pieprz.
Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania marynaty. W tym celu należy połączyć wszystkie jej składniki. Kotleciki przełożyć do woreczka, zalać bejcą pomidorową, luźno wrzucić rozmaryn. Odstawić na 2h. Im dłużej tym lepiej. 





Ziemniaki umyć, wyszorować i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Obgotować w słonej wodzie, ale tak, żeby jeszcze były niezupełnie dogotowane. Odcedzić, wystudzić.
Kalafiora zetrzeć na jarzynowej tarce, wycisnąć czosnek, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni grillowej wlać 2 łyżki oleju, wrzucić gałązkę rozmarynu i ćwiartki ziemniaków. Smażyć do zrumienienia. Na grillu lub  na patelni grillowej podsmażyć kotleciki jagnięce dosłownie chwilkę - po 2-3 minuty z każdej strony. Można na chwilę zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, kiedy ziemniaki dojdą mięso wyciągnąć na deską, chwilę zostawić, żeby odpoczęło. Podawać z kalafiorowymi tzatzikami.







Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Komentarze

  1. Musialo smakowac bardzo ! chyba chcialabym byc Twoim mezem ;) ...bo moj maz powiedzial juz to pare razy ,ze Twoj maz to musi miec super ...:) No i zdjecia piekne oczywiscie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagnięciny jeszcze nie jadłam. Obiadek pysznie wygląda fajnie z grilla wymyślony. :-) sosik też super z kalafiorem chyba wpadnę do ciebie na ten obiad :-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. kalafiorowe tzatziki, muszę spróbować :) Za jagnięciną nie przepadam, ale na grilla chętnie wpadnę przy okazji :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przygotowany posiłek, szczególnie podoba mi się to kalafiorowe cudo! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się ta marynata, więc na pewno skorzystam z przepisu! A kalafiorowe tzatziki też zrobię.... a co :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. mistrzowski obiad Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  7. mięso wygląda znakomicie:) mąż byłby w siódmym niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiad full wypas, zapraszam się choć na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojjj taaak ! Obiad idealny :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :) Wprawdzie jagnięciny nigdy nie jadłam, ale takie ziemniaczki to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy sos tzatziki, a jagnięcina to już marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie!
    Marzena, a nie macie lidla?
    Kotleciki jagnięce są w moim codziennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są 4, ale w nich pojawia się tylko od czasu do czasu. Jest jeszcze Macro, jednak tylko mrożona i to w dużych kawałkach;-(

      Usuń
  13. Marzenko, przypomniałaś mi swoim świetnym przepisem, że czas zamówić jagnięcinę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmmm, zjadłabym oj zjadła taką grillowaną jagnięcinę :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko Ty zawsze zachwycasz pomysłami i smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A juz myslalam, ze u Ciebie bardziej dostepna i ot tak sobie zwyczajnie idziesz do sklepu i masz:-)
    Pomysl na obiad wysmienity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thiesso, no niestety nie, ale jak pisze Amber w Warszawie tak mają:-)

      Usuń
  17. Kupienie w PL dobrej jakości jagnięciny to wyzwanie!Tym bardziej podziwiam danie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super danie :) wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię jagnięcinę:))
    Bardzo podoba mi się pomysł na kalafiorowe tzatziki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. dawno nie jadałam jagnięciny, ale narobiłas mi smaka !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten obiad to prawdziwe dzieło sztuki! Bardzo mi się podoba i dobrze, że nie jestem głodna. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne