Tarta z cukinią, pomidorami i fetą
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo;-) Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej.
Pomożecie?;-)
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Farsz i polewa:
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych,
- 1 cukinia,
- 100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),
- świeże listki oregano,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Musi być pyszna :) i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj tak:-) Dziękuję:-)
UsuńOstatnio tez jestem na etapie tart. Smaki mi zrobiłaś bo nie ma jak ktoś poda. To ja się częstuję i nie pytam o zgodę :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:-)
UsuńWspaniała, bo letnia! Co tu więcej pisać;)
OdpowiedzUsuńRenia, oj tak:-)
UsuńPopieram, pycha! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPolskie najlepsze, a ci, co ich nie chcą niech się wypchają ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie:-)
UsuńPomożemy i chętnie się poczęstujemy ;) ;)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie!!!!!
Serdeczności Marzenko :):)
Proszę dziewczyny:-) W na siła:-)
UsuńCudna tarta! Zrobię na pewno :) gdzie dorwałaś orkiszową?
OdpowiedzUsuńJa jabłka to nie bardzo, ale staram się kupować to co polskie, ale niestety niektóre polskie produkty mają nieciekawy skład. :(
Orkiszową mąkę kupuję na targu, mówiłam Ci;-) Na właśnie ja jabłka tez nie bardzo;-)
UsuńOd jakiegoś czasu nigdzie nie widzę orkiszowej, więc myślałam, że i tam nie ma. Musze się udać :)))
Usuńwygląda bajecznie! rozpływam się!
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :) wspaniałe smaki!
OdpowiedzUsuńKrótko pisząc, bardzo smaczna letnia tarta :)
OdpowiedzUsuńpiękna apetyczna i letnia:)
OdpowiedzUsuńsuper tarta z letnich darów :)
OdpowiedzUsuńPyzsności!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię...
Najchętniej podkradłabym Ci kawałek :-)
OdpowiedzUsuńLato uwielbiam z tych samych powodów. Na bazarkach dostaję obłedu nie wiem co kupić tyle pieknych warzyw i owoców. Tarta przecudnej urody i niezwykle smaczna. Poprosze kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudności. Kawałek chcę i ja!
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze składniki na tartę :) uwielbiamy <3
OdpowiedzUsuńPiękna tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco ^^
OdpowiedzUsuńIdealny obiad. Uwielbiam takie tarty o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda Marzenko :-) zjadłabym kawałeczek, muszę taką koniecznie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam przepyszne,goście się zachwycali.tylko do ciasta musiałam dac więcej maki
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :-) A mąka mące nie równa i często trzeba podsypywać więcej ;-)
Usuń