Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami
Święta coraz bliżej. W sumie najbardziej sprawdzają się przepisy tradycyjne.
Jednak spróbowałam trochę urozmaicić
nasze menu i dzięki konkursowi świątecznemu Kupca
„Zdrowe nie nudne Święta" znalazłam motywację, której efektem jest ten bulion grzybowy z pierożkami z kaszy manny. Ciasto jest dość twardawe jak takie z
dodatkiem jajek, ale ciekawe w smaku, za to farsz z fasoli i grzybów idealny. Na
pewno zagości w moim domu na stałe. Moi domowi testerzy zachwalali farsz i
zupę, ale ciasto wolą moje z kefirem. Jednak moje znajome, który też miały
okazję spróbować, bardzo pochlebnie
wypowiadały się o moim daniu.
Składniki:
na bulion grzybowy:
- włoszczyzna,
- 3 garście suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
- sól,
- 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 250 g kaszy manny firmy Kupiec,
- 2 jajka,
- 2 łyżki wody,
- sól,
- grzyby suszone ugotowane z zupy,
- 1 duża cebula,
- warzywa obgotowane z zupy bez pora,
- pól szklanki fasoli Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy,
Przygotowanie:
Grzyby przepłukać i namoczyć dzień wcześniej. Dodać wszystkie składniki na zupę, posolić i ugotować wywar. Ja to zrobiłam w szybkowarze.
Odcedzić wywar, doprawić ewentualnie do smaku.
Fasolę namoczyć również dzień wcześniej. Ugotować z odrobiną
soli do miękkości. Rozdrobnić, dodać pokrojone na drobno grzyby z zupy ( grzybów jest 2 razy więcej).
Dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę i obsmażoną na oleju oraz część warzyw z
zupy, najlepiej je rozdrobnić lub zblendować. Warzywa dodawać stopniowo i na
pewno nie całość, żeby farsz nie był za rzadki. Doprawić solą i pieprzem.
Z kaszy , jajek i wody wyrobić ciasto, jak jest zbyt luźne
to dodać jeszcze kaszy. Odstawić na pół godziny do lodówki. Urywać kawałek ciasta, formować w kulkę i
rozwałkowywać na okrągły placuszek. Nakładać farsz i zlepiać. Wrzucać do słonej
wody, po wypłynięciu jeszcze chwilę pogotować, odcedzić. Podawać z bulionem grzybowym.
świetne pierogi!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor bulionu :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na farsz do pierogów. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, zapisuje i zaraz spróbuję zrobić. To danie musi pojawić się u mnie na wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie - elegancja :)
OdpowiedzUsuńMarzenko Ty to zawsze takie smakołyki wyczarujesz że mi aż ślinka cieknie!! Pierożki koniecznie do wypróbowania ! :)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe te pierożki i w ogóle całość, ciekawy farsz, muszę zapamiętać.
OdpowiedzUsuńRozmawiałyśmy, że ciasto na pierogi z dodatkiem jajek jest al dente. Dałaś wodę, więc pownno być okejas. Może ta kaszka manna im zaszkodziła ? ;) To był oczywoście żart. Rozmwaiałyśmy też o subiektywnych odczuciach. Dla mnie ciasto z jajek z dodatkiem wody jest idealne, a od mometu kiedy dysponuje maszynką do rozwałkowywania ciasta, to jest bardzo prawdopodobnym, że przzerzucę się tylko i wyłącznie na mąkę z jajkami. Ulwielbiam pierogi al dente (y) Pamiętaj, że to subiektywna opinia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Farsz barzdo mnie zaciekawił,chociaż nie pozbyłabym się wigilijnych uszek z suszonymi grzybami.
OdpowiedzUsuńTwoje pierożki zrobię przy okazji.
Pierogi z kaszy???!!!zaskakujące:)danie apetyczne i kuszące aromatami:)
OdpowiedzUsuńCiasto mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepieknie i smakuje pewnie tez pysznie. Zwyczajnie rozpiescilas swoich domownikow i kaprysza...;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, bardzo ciekawie skomponowane! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpowiem tak: totalne zaskoczenie dla mnie, nigdy nie spotkałam się z czymś takim! wow.. ale skusiłabym się, aby kłapnąć kęs lub dwa :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, chcę zobaczyć te kluseczki od środka, tak mnie zaciekawiłaś powyższym przepisem, że aż wpełzam w monitor by go zjeść :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że Twoje ciasto na kefirze jest najlepsze :)! Ale te pierogi też chętnie bym skubnęła...;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOj , jaki piękny i zdrowy wynalazek. Baaardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysl na pierogi. Ciasto z kaszy mannej jest zdfowsze od zwyklego a skoro wyszky Ci z niego tak zgrabne pierozki to warto przetestowac ;)
OdpowiedzUsuńBulion grzybowy uwielbiam, a pierogi z kaszy są wprost genialne!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to urozmaicenie! :) ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuń