Pierniczki na maślance
Te pierniczki są w naszym domu co roku odkąd sięgam pamięcią. Mięciutkie od samego początku, nie muszą leżakować. Pewnie dlatego znikają często nie doczekując Świąt:-) Kiedyś ja je robiłam, pomagałam dekorować, a teraz przyszła kolej na najmłodszych. Dzieciaki krzątają się po kuchni, mażąc wszystko dookoła, co często nie budzi zachwytu babci.
Tegoroczne są upieczone przez moją mamę i udekorowane przez moje bratanice.
Składniki:
- 1 litr maślanki
- 1 kg cukru
- 250g margaryny ( zamiast margaryny samo masło można użyć)
- 250g masła
- 250g miodu
- 1 łyżka smalcu
- 1 paczka przyprawy do piernika (można dodać więcej)
- 2 łyżeczki amoniaku + 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 kg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 6-7 jaj
Przygotowanie:
Cukier gotować z
maślanką do zgęstnienia i zmiany koloru. Lekko ostudzić. Do ciepłej masy
dodać miód, tłuszcz, kakao, przyprawę do piernika. Wbić jajka i całość
przelać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
amoniak rozpuszczony w lekko ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na 24h w chłodne miejsce. W tym czasie ciasto zgęstnieje i stwardnieje. Na drugi dzień rozwałkować porcjami ciasto na obsypanej mąką stolnicy. Grubość powinna być koło 0,5-0,7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 13-15 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzić i dekorować wg
uznania. Nasze są głównie dekorowane rozpuszczoną czekoladą i lukrem.
Pierniki zawsze poprawiają nastrój :)
OdpowiedzUsuń:-) To prawda:-)
UsuńZapach piernikow to najpiekniejszy swiateczny zapach. Nigdy sama pierniczkow nie pieklam - ale skoro zapewniasz ,ze te nie musza lezakowac i sa miekkie...
OdpowiedzUsuńZapewniam:-)
UsuńMarzenko, świetny przepis, chętnie skorzystam :) Buziole!
OdpowiedzUsuńZapraszam, powiększą Twoją znakomitą kolekcję:-))
UsuńPierniczki maślankowe bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuńUrocze.
:-) Cieszę się bardzo Amber:-)
Usuńjakie pierniczki w smaku wychodzą na maślance?
OdpowiedzUsuńSmakują jak pierniczki:-) Maślanki nie czuć .
UsuńMarzenko , nabrałam wielkiej ochoty na te pierniczki, ze względu na ciekawość jak smakują z maślanką, (dużą jej ilością) No i napisz nam ile mniej więcej wychodzi tych pierników, bo bardzo dużo tego ciasta, no i wierzę Ci absolutnie,że będą miękkie do świąt i po świętach. Przepis zupełnie inny niż dotychczas spotykałam i stosowałam. Pozdrawiam
UsuńBożenko wychodzi ich całe mnóstwo (z 200, albo więcej), ale na długo mają starczyć. Jak ciasto robi się dzień wcześniej to nie jest uciążliwe ich wycinanie i pieczenie. A bez dekoracji też są pyszne. W smaku przypominają katarzynki.
UsuńMarzenko usun ten poprzedni komentarz, bo piszesz wyrażnie kiedy dajesz tluszcz
UsuńMarzenko, pierniczki upiekłam z Twojego przepisu , ale zrobiłam je nadziewane. Ciasto pyszne , mięciutkie, jak dla mnie trzeba dać więcej przyprawy do piernika. Resztą ciasta podzieliłam się z siostrą .Dziękuję za inspirację i serdecznie pozdrawiam
UsuńPiękne pierniczki :) na maślance nie robiłam! :)
OdpowiedzUsuńTo polecam:-)
UsuńCiekawy przepis-będę się starać wypróbować,choć u mnie z drobnymi wypiekami ciężko,bo trochę z nimi jest zachodu:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, jednak jak wcześniej zrobisz ciasto to na drugi dzień pójdzie lepiej:-)
UsuńPierniki na maślance to dla mnie nowość! Duży plus za to że są od razu miękkie :)
OdpowiedzUsuńTak, to jest w nich najlepsze:-)
UsuńCoś nowego:) I chyba nigdy nie zużyłam na raz 1 kg cukru;)
OdpowiedzUsuńBo to jest na 2 kg mąki - mega ilość pierniczków:-)
UsuńO! I takie pierniczki zrobię! ;) Nie lubię twardzieli -łamaczy zębów ;)
OdpowiedzUsuńzaintrygowałaś mnie tymi pierniczkami :) nie robiłam jeszcze takich na maślance :) obiecuję wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)!
OdpowiedzUsuńjesli nie muszą leżakować, to je biorę. Powiem, że zniechęcam się do pierników, które muszą dojrzewać. Brak mi cierpliwości na starość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O takich pierniczkach jeszcze nie słyszałam, super są!
OdpowiedzUsuńŚwietną zabawę dzieci miały :))
OdpowiedzUsuńO jaaa! A gdzie się kupuje amoniak?
OdpowiedzUsuńŁał, takich jeszcze nie próbowałem :D
OdpowiedzUsuńmaślankowe? wierzę, że pyszne, na takie właśnie wyglądają
OdpowiedzUsuńCiekawe pierniczki :) Muszę wypróbować na maślance :)
OdpowiedzUsuńPiękne są. Na maślance nie robiłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków :)
Czy można zastąpić czymś amoniak np. sodą ?
OdpowiedzUsuńAmoniak nadaje porowato-bąbelkową strukturę wypiekom i charakterystyczną chrupkość, której nie można uzyskać za pomocą innego środka spulchniającego. Nigdy w tym przepisie nie używałam zamienników, ale... dodatek sody myślę, że też jest możliwy, bo w przepisie jest maślanka, czyli niezbędnik o odczynie kwaśnym, który powinien być dodany do wypieków z użyciem sody.
UsuńAmoniak jest na pewno w ofercie Apetiny i nie powinno być z nim problemu :-)
jak długo gotować cukier z maślanką?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czy ciasto może dłużej leżeć w lodówce? Jeśli tak to jak długo?
OdpowiedzUsuńMyślę, ze tak. Choć tego ciasta akurat dłużej nie trzymałam. Bardzo przepraszam, że dopiero odpowiadam.
Usuń