Pierogi orkiszowe z kapustą słodką i borowikami
Dzisiaj mam dla Was 2 perełki. Pierwszą są te orkiszowe pierogi nadziane słodką kapustą i suszonymi borowikami. Zostały wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych jako pierogi razowe z Lalina (gmina Sanok, woj. podkarpackie). Smakowo mi bardzo podpasowały jak czytałam o nich i były inspiracją dla moich. Do zrobienia moich wykorzystałam mąkę orkiszową i kefir oczywiście, a proporcje składników robiłam zupełnie po swojemu.
Mogą być doskonałą propozycją na danie wigilijne:-)
Mogą być doskonałą propozycją na danie wigilijne:-)
Składniki:
na ciasto:
- 0,5 kg mąki orkiszowej,
- 400 ml kefiru,
- szczypta soli,
- 0,5 główki średniej białej kapusty,
- 2 garści suszonych borowików (można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek),
- 2 cebule + 1 cebula na okrasę,
- sól, pieprz, cukier,
- odrobina soku z cytryny
- olej, masło.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć 2h w zimnej wodzie. Kapustę poszatkować, posolić i poddusić w garnku, na odrobinie oleju. Grzyby obgotować , posiekać i dodać do kapusty. Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić i zaszklić na oleju z dodatkiem masła.Dodać do kapusty. Doprawić solą, cytryną, cukrem i pieprzem. Chwilę razem przesmażyć. Wystudzić.
Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby dodać mąki lub kefiru. Rozwałkować na cienki placek, wykrajać szklanką koła, nakładać farsz i widelcem sklejać brzegi ciasta. Obgotować w słonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Na okrasę podsmażyć półtalarki cebuli na oleju z dodatkiem masła, posolić. Polać ugotowane pierogi.
A teraz obiecana wcześniej druga perełka;-)
Otóż chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania są warsztaty Akademii Smaku:-)
Konkurs „Zdrowe nie nudne Święta” z marką Kupiec!
Prześlij
zdrowy i nietuzinkowy przepis na zdrowe i nie nudne danie świąteczne z
użyciem produktów marki KUPIEC na adres: KONKURS@kupiec.pl Najlepszy
przepis okraszony zdjęciem zdobędzie nagrodę główną w postaci
zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku realizowanego wraz z marką Bosch
w Warszawie oraz zestawu upominkowego produktów marki Kupiec wraz z
książką kucharską. Dodatkowo do wygrania 5 zestawów nagród dla
wyróżnionych za najciekawsze dania.
----
Na przepisy czekamy do 18 grudnia. Ogłoszenie wyników już 19 grudnia! Ślijcie, czekamy!
KUPIEC-konkurs
a to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńPierożki pierwsza klasa :))
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam takie fit wersje pierożków!
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo smakowita wersja ukochanych pierogów :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńMniam, aż mi ochoty na pierogi zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńŚwietne pierożki, a jakie klimatyczne fotki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie nudne, a i pyszne do tego.
OdpowiedzUsuńKusisz konkursem, ale czy wena będzie? Nie wiem :-(
Pierogi nie muszą być nudne :) Potrafisz mnie zaskoczyć :)
OdpowiedzUsuńPo Twoich przepisach widzę, że takie eksperymenty się opłacają :) !
wyglądają cudnie :-) ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńświetne i zdrowe pierogi :)
OdpowiedzUsuńTaka alternatywa do tradycyjnych pierogów bardzo mi odpowiada, no i dowiedziałam się co nieco o ...Lalinie, wdzięczne nazwie tej miejscowości, bo pogrzebałam w internecie. :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo dobra alternatywa dla tych tradycyjnych:)
OdpowiedzUsuńJakie zdrowe pierożki i to nadzienie które uwielbiam. Borowiki mniam w każdej postaci. Nic tylko pozazdrościć, ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńMarzena,
OdpowiedzUsuńale mnie kusisz!
Pierogi przepyszne.
ooo mamuniu... poezja smaku!
OdpowiedzUsuńW garażu mam połówkę kapusty. Teraz wiem jak ja sprzedać " mojemu " tra la la :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Zdrowsza wersja tradycyjnych pierogów bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pierogi, coś mi się wydaje że będą pasowały całej mojej rodzinie. Piękne klimatyczne zdjęcia i smakowita propozycja. :)
OdpowiedzUsuńKrólowa pieroga - Marzenka! Jestem ich wybitną entuzjastką w każdej postaci, więc i te bym połknęła na raz, ale po przyjęciu słusznej porcji piroga biłgorajskiego muszę do świąt wstrzymać się z jedzeniem - brzuchol mi urósł okropnie.
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne.:)
OdpowiedzUsuńA jakiej mąki orkiszowej użyłaś, ciemnej?
No właśnie nie tej ciemnej:-)
UsuńWspaniałe! Spróbuję nakłonić w tym roku rodzinę do mąki orkiszowej i słodkiej kapusty dla odmiany. Już nie mogę się doczekać jak te pyszne pierogi pojawią się na wigilijnym stole ;)
OdpowiedzUsuńPonieważ jestem wielką fanką pierogów zjadłabym Twoje z wielką przyjemnością D:
OdpowiedzUsuńFarsz mnie zauroczył:)
OdpowiedzUsuń