Śledzie z marynowanymi rydzami



I jeszcze jeden, ostatni przepis przed Świętami. Wykorzystałam marynowane rydze, które przywiozłam z Krynicy i ciągle było mi ich szkoda. Stały sobie w spiżarce na półce, przesuwałam je tylko i  ciągle odkładałam na jakąś specjalną okazję. Myślę, że Wigilia jest właśnie takim specjalnym dniem. 
Tu w  zaskakującym połączeniu ze śledziami, ale w jakże smakowitym;-)
Inspiracja zaczerpnięta z książki "Życie kocha jeść" R. Sowy.


Składniki:
  • 600 g fileta ze śledzia norweskiego,
  • słoik marynowanych rydzów,
marynata:
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 białe, słodkie cebule pokrojone w półtalarki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu,
  • 5 rozgniecionych ziaren jałowca, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe, 
  • Sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszyć, włożyć do marynaty przygotowanej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 12 godzin. Śledzie ułożyć na talerzach z marynowanymi rydzami, przed podaniem skropić marynatą.



Śledzie Wigilijne 2014

Wesołych, Spokojnych i Pełnych Magii Świąt Bożego Narodzenia.

Komentarze

  1. Najlepsze życzenia świąteczne, zdrowia i spokoju, obecności bliskich. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepieknie wygladaja te sledzie ! i te rydze...Pieknych Swiat !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki godne swojego towarzystwa. Sprzeda się ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie moje smaki,ale prawdą jest,że wyglądają bardzo apetycznie:)
    Wspaniałych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozwól Marzenko, ze popatrzę na Twoje zdjęcia i głośno sobie pomlaskam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny pyszny przepis na śledzika :) Dobrze że już zrobiłam swoje! Wesołych Świąt Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie to połączyłaś! Tez mam taki jeden słoik rydzów :)
    Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
    Buziaki dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie prezentują się te Twoje śledziki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyobrażam sobie ten cudowny smak... :)
    Szkoda, że nie mam rydzy.

    Wszystkiego dobrego Marzenko :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele oraz pomyślności na nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śledź i grzybki - bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzena ja na te rydze wpadam do ciebie, już nie pamiętam ich smaku. Ale mi smaka zrobiłaś na te śledziki. Dla ciebie również zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śledzie są pyszne, tak przygotowane tym bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez mam już śledzie w słoiku, ale takie w occie :)
    Pozdrawiam świątecznie, dużo radości, spokoju i magicznych przeżyć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wesołych Świąt Marzenko! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pychota!
    Marzenko, zdrowych, radosnych pełnych magii Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko, pogodnych i radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne! Znam odkładanie na później:) Niektóre słoiki w spiżarni stoją i stoją czekając na wybitną okoliczność:) wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmmm,.... wspaniale! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznego świętowania i radosnych chwil wśród bliskich!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny przepis :)

    Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  22. Radosnych, zdrowych i przesmacznych Świąt Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  23. Marzenko,


    Zdrowych i spokojnych reszty Świąt dla Ciebie i Twoich Bliskich, a w Nowym Roku wszelkiej pomyślności!:)
    Ola:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko, moja mama w tym roku zrobiła to danie na Wigilię :) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne