Terrina z pstrąga podana z piklami warzywnymi



Świąteczne potrawy są u nas w domu tradycyjne. Domownicy nie dopuszczają wprowadzania zmian;-) Jednak czasami uda mi się przemycić jakąś nowość. 
I ta serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.






Pikle z cukinii i marchewki można podać również do mięs lub kanapek i można je przygotować bardzo szybko, a urozmaicą każdy posiłek.



Składniki:
  • 100 g wędzonego pstrąga,
  • 2 serki kozie naturalne Merci Chef! ( lub jeden dodać serek kozi, a jeden twarogowy chrzanowy),
  •  chrzan do smaku,
  •  2 łyżki pasty kawiorowej,
  •  sok z cytryny,
  •  sól,
  • biały pieprz,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szkl. wody, 
  • pęczek koperku,
  • pumpernikiel

na pikle:
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 2 szklanki wody,
  • 0, 5 szklanki octu,
  •  5-7 łyżek cukru,
  •  sól,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chilli,
  • kilka ziaren gorczycy białej, 
  • kilka ziaren kolendry.
Przygotowanie:

Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.
Połączyć w malakserze serki, chrzan, pstrąga, pastę kawiorową. Dodać posiekany koperek. Doprawić pieprzem białym, sokiem z cytryny i chrzanem. Żelatynę zalać gorącą wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z cukinii i marchewki. Ozdobić koperkiem.





Przepis zrobiony na potrzeby konkursu z serami Merci Chef!







Wigilia 2014 Lekkie Święta Świąteczna rybka

Komentarze

  1. Skusiłabym się na to cudo! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda Marzenko! W sam raz na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie do wykorzystanie przez mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala.. u mnie to samo-tradycja to tradycja, nowość nie za bardzo.. :D
    Ale Terriny to jeszcze nigdy nie jadłam.. zaciekawiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna kompozycja!
    Bardzo lubię i zawsze podaję na świąteczny stół coś podobnego.
    Życzę Ci wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczna! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie się wymienię na kawałeczek! Marzenko, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne danie. Gratulacje! Pierwszy raz widzę pstrąga w takiej postaci (y)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  9. A to jest już danie naprawdę na wysokim poziomie :)
    SUper !!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna twoja terrina i jak fajnie podana. Z pstrąga to same pyszności. Do tego z fantazją zrobiona :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. W przepisie jest podana papryczka chili, co należy z nią zrobić bo nie napisała Pani.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję. Papryczkę najlepiej pokroić, wcześniej ją wypestkować, aby zalewa nie byla za ostra.

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne