Terrina z pstrąga podana z piklami warzywnymi
Świąteczne potrawy są u nas w domu tradycyjne. Domownicy nie dopuszczają wprowadzania zmian;-) Jednak czasami uda mi się przemycić jakąś nowość.
I ta serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.
I ta serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.
Pikle z cukinii i marchewki można podać również do mięs lub kanapek i można je przygotować bardzo szybko, a urozmaicą każdy posiłek.
Składniki:
- 100 g wędzonego pstrąga,
- 2 serki kozie naturalne Merci Chef! ( lub jeden dodać serek kozi, a jeden twarogowy chrzanowy),
- chrzan do smaku,
- 2 łyżki pasty kawiorowej,
- sok z cytryny,
- sól,
- biały pieprz,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szkl. wody,
- pęczek koperku,
- pumpernikiel
na pikle:
- 1 cukinia,
- 1 marchewka,
- 2 szklanki wody,
- 0, 5 szklanki octu,
- 5-7 łyżek cukru,
- sól,
- 1-2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 papryczka chilli,
- kilka ziaren gorczycy białej,
- kilka ziaren kolendry.
Przygotowanie:
Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.
Połączyć w malakserze serki, chrzan, pstrąga, pastę kawiorową. Dodać posiekany koperek. Doprawić pieprzem białym, sokiem z cytryny i chrzanem. Żelatynę zalać gorącą wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z cukinii i marchewki. Ozdobić koperkiem.
Połączyć w malakserze serki, chrzan, pstrąga, pastę kawiorową. Dodać posiekany koperek. Doprawić pieprzem białym, sokiem z cytryny i chrzanem. Żelatynę zalać gorącą wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z cukinii i marchewki. Ozdobić koperkiem.
Przepis zrobiony na potrzeby konkursu z serami Merci Chef!
Skusiłabym się na to cudo! Pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Marzenko! W sam raz na świąteczny stół!
OdpowiedzUsuńabsolutnie do wykorzystanie przez mnie:)
OdpowiedzUsuńulala.. u mnie to samo-tradycja to tradycja, nowość nie za bardzo.. :D
OdpowiedzUsuńAle Terriny to jeszcze nigdy nie jadłam.. zaciekawiłaś mnie tym przepisem!
Pyszna kompozycja!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i zawsze podaję na świąteczny stół coś podobnego.
Życzę Ci wspaniałych świąt!
Ale apetyczna! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńChętnie się wymienię na kawałeczek! Marzenko, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!
OdpowiedzUsuńPiękne danie. Gratulacje! Pierwszy raz widzę pstrąga w takiej postaci (y)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna
A to jest już danie naprawdę na wysokim poziomie :)
OdpowiedzUsuńSUper !!:)
Piękna twoja terrina i jak fajnie podana. Z pstrąga to same pyszności. Do tego z fantazją zrobiona :-)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podana papryczka chili, co należy z nią zrobić bo nie napisała Pani.
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję. Papryczkę najlepiej pokroić, wcześniej ją wypestkować, aby zalewa nie byla za ostra.
Usuń